Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer litt på dette med klamydia. Om man skulle være så uheldig og få dette, er det mulig at det går over av seg selv?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer litt på dette med klamydia. Om man skulle være så uheldig og få dette, er det mulig at det går over av seg selv? Og dersom det evt. går ubehandlet og fører til sterilitet- kan det gå så langt uoppdaget? Jeg tenker ifht infeksjonene du må få for at det skal føre til så store konsekvenser. Og hva er tidsrommet fra smitta til steril? Og ville gynekologen kunne sett tegn på dette uten å ta en spesifikk klamydiatest. Evt. hadde det vist på cellerprøver (for å sjekke for celleendringer i skjeden)?

 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for dine spørsmål til ung.no


Jeg vil prøve å gi deg svar på spørsmålene dine:
1. Ubehandlet klamydia kan spontanhelbredes - muligens i løpet av 1-2 år. Hos kvinner kan infeksjon gi bekkeninfeksjon med økt risiko for graviditet utenfor livmor, sterilitet, og kroniske underlivssmerter. Derfor må man aldri vente til det går over av seg selv.

2. Infeksjonen kan, dersom den ikke behandles, føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene. Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlatning og betennelse i bitestikkelen. I 60-80 prosent av tilfellene vil imidlertid ikke infeksjon i kjønnsorganene gi klare symptomer. Dette betyr at til tross for at klamydia er en infeksjon som kan gi alvorlige konsekvenser er det likevel mange som ikke merker at de har det.

3. Det er helt umulig å forutsi hvor lenge man må gå med klamydia før man blir steril. Det vi vet er at faren er størst hvis man utvikler en bekkeninfeksjon, og da vil man oftest ha klare symptomer, med smerter i magen, økt og endret utflod, mellomblødninger, smerter ved samleie mm.

4. En gynekolog/lege vil ikke se om det er klamydia ved å ta en celleprøve, men hvis du har mye symptomer og tegn til bekkeninfeksjon vil legen se dette. For å påvise klamydia må man ta en egen test for dette. 

  

Dersom du har hatt ubeskyttet sex vil jeg uansett anbefale deg å teste deg for klamydia. Det kan du enten gjøre hos fastlegen din eller på helsestasjon for ungdom. Husk at det er veldig mange som har klamydia, og veldig få som får nedsatt fruktbarhet så du skal ikke bruke for mye energi på å bekymre deg. Ta alltid en test når du har hatt sex uten kondom med en ny partner, så trenger du ikke tenke på det. Kondom beskytter også godt mot klamydia.

Håper dette var svar på spørsmålene dine. Lykke til

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex