Hopp til hovedinnholdet

Da jeg sa jeg ikke skulle angre på å ha sex smilte han bare. Hva sier loven?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som er 14 år og trenger å vite hva seksuell overgrep egt er. Jeg føler meg seksuelt overgrepet bare av at noen ser "rart" på meg, altså glaner på brystene mine osv. Læreren min sa han ville ha sex med meg men at han ikke kunne pga han var redd for at jeg skulle angre. Han pleide alltid å glane og smile da jeg hadde på topper som viste litt kløft. Han har kalt meg tøs og en gang for ikke så lenge siden så var det en debatt i klassen og jeg sa en kommentar til han forann hele klassen om kjønnsdiskriminering og da sa han forann hele klassen "oj ..... er en frekk bitch i dag". Da jeg sa jeg ikke skulle angre på å ha sex smilte han bare. Hva sier loven om dette? Han chatter meg også på instagram om festing og toppene jeg går med. Han fortalte meg at han hadde blitt politianmeldt 3 ganger og truet meg om hvis jeg sa dette videre skulle det bli helvete for meg resten av året.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Du er ei sterk og tøff jente som står opp for deg selv og søker råd her! Det er så bra! 
 
Denne læreren bryter flere paragrafer.
 
Han har ikke lov til å glane på brystene dine, si at han vil ha sex med deg, kalle deg tøs og bitch og chatte med deg om hvilke klær du går i! Det er det svært viktig at du vet!
 
Som du ser i den vedlagte artikkelen om seksuell trakassering står det blant annet; 

"Likestillingsloven §8 definerer seksualisert trakassering som “uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den som oppmerksomheten rammer.

Seksuell trakassering er en samlebetegnelse på oppførsel som kan gjenkjennes på to trekk:

  • Den spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Dette trekket er det som skiller seksuell trakassering fra annen type "mobbing".
  • Den føles ubehagelig, nedverdigende eller truende. Det er dette som skiller seksuell trakassering fra f. eks flørting, som jo også spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Flørting er gøy og hyggelig for begge parter. Seksuell trakassering er ubehagelig for minst en av partene."
En lærer har ikke lov til true elevene til å tie om hvordan han oppfører seg. Læreren misbruker sitt overmaktsforhold. 
 
En lærer har ikke lov til å ha sex med en elev. Du er 14 år. Da regnes du enda som et barn. Et barn kan ikke gi samtykke til seksuell omgang eller handling som fritar den voksne fra straffeskyld.
 
Læreren har selv sagt at han 3 ganger er blitt politianmeldt. Denne læreren må stoppes!
 
Du må gjemme alle chatte meldinger du har, ta utskrift/screenshot av det du har skrevet her og svaret, og så må du snakke med dine foreldre/foresatte om det som har skjedd.
 
Hvis det er vanskelig å snakke med de, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 
 
Du kan også snakke med rektor. 
 
Du kan også ringe Alarmtelefonen hvis du trenger noen å snakke med. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden.
 
Snakk med de hjemme eller helsepersonell så snart du kan!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex