Hopp til hovedinnholdet

Er det greit om vi har sex selv om hun er under lavalderen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er gutt 16 å har nettopp fått meg en kjæreste på 13 år, hun var veldig tilig utviklett så jeg vill si hun har kroppen til en gjenomsnittlig 16åring. Er det greit om vi har sex selv om hun er under lavalderen? Kan jeg bli straffet for det? Vi er begge klar for sex.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes det er fint at du spør oss her på ung.no. Det viser at du tenker igjennom hva du gjør og ikke vil gjøre.

Straffeloven § 302 sier at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel. Men det er et unntak fra dette, og det er der "de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling." Se eksempler på hva dette betyr i artikkelen nedenfor!

Jeg vil nevne for deg, at det er ikke viktig om kroppen hennes er tidlig utviklet eller ikke. Det er tankene og meningene og selvstendigheten hennes som må være utviklet. En jente som ikke er fylt 14 år, er fortsatt et barn. Mens når du er 16 år, er du blitt en ungdom.

Du sier at dere nettopp har blitt sammen. Det er viktig å kjenne hverandre godt og være helt trygge på hverandre, før man eventuelt velger å ha sex sammen. Det er vel ingen av dere som ønsker at noen skal angre etterpå.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex