Hopp til hovedinnholdet

De siste to årene har sex bare blitt mere og mere vondt, hva kan jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har de siste 2 årene hatt smerter under sex, og det blir bare verre og verre. Første månedene så var det til å holde ut, jeg ble ganske hoven på magen i ettertid bare. Men, nå er det slik at det gjør vondt i flere timer og til og med 1-2 dager etter samleie. Det kjennes ut som sammentrekninger nesten eller dunkende smerte. Det har vært verst nå de siste månedene pga partnerbytte og han har ganske skjev penis så da er det forferdelig vondt!Alle gangene vi har sex så må vi bare avbryte pga det gjør så vondt..Har mistet all sexlyst..Jeg onanerer ikke selv lengre heller pga jeg synes det er blitt ubehagelig å bare være der nede selv..Er det noe jeg kan gjøre? Vi har prøvd forskjellige stillinger og tar det rolig, men ingenting fungerer..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20!

Takk for spørsmål.

Det er ok å vite at sex og samleie aldri skal gjøre vondt eller oppleves ubehagelig. Gjør en det, er det noe som ikke er som det skal være. Har en hatt smerter så lenge som du har, er det veldig forståelig at en kan bli sliten, lei og frustrert og tenke at det aldri vil gå over og at sex alltid vil gjøre vondt. Da er det ok å vite at du vil kunne bli bra igjen - så lenge du får riktig hjelp!

Når det gjør vondt, kan det være at en prøver å gjennomføre samleie før en selv og skjeden er klar for det. Da kan det være for tørt, slimhinner kan sprekke opp og det svir og kan blø litt. Skjer dette flere ganger, kan en etterhvert forvente at det skal gjøre vondt, og så blir det etablert et mønster der sex alltid gjør vondt.

Ulike infeksjoner som en kan ha i skjeden og som en ikke får behandling for, kan også gi smerter og ubehag. Er det lenge siden du har tatt en gynekologisk undersøkelse eller smittesjekk, er det gjerne det første en må gjøre for å finne ut av det.

Noen jenter kan også ha tilstander som vestibulitt, vaginisme eller endometriose. Alle disse tilstandene kan gjøre det smertefullt og ubehagelig å ha samleier. Det er ikke alle leger som er like oppdaterte og gode til å finne ut om en har dette, så ofte kan det være ok å spørre fastlegen din om du kan bli henvist til en gynekolog som kan noe om de.

Det er noen steder som kan mere om plagene dine enn andre. I Oslo, kan du for eksempel få gratis hjelp på Sex og samfunn. Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom i kommunen din - helsesøster vil mest sannsynlig vite hvor du skal henvises. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Kroniske smerter i vulva, ytre kjønnsorgan

Par i senga har problemer (colourbox.com)

Smerter i kvinners ytre kjønnsorgan, vulva, kalles for vulvodyni. Smerter ved skjedeinngangen kalles for vestibulitt. Disse tilstandene gir ofte smerter ved samleie. Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, og noen har også smerter hele tiden, selv uten berøring av vulva.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex