Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor skal man ha sex?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er har ikke noe slags former, verken pupper eller rumpe. Jeg er feit og veier 68kg og er 170 cm. Jeg har aldri onanert før eller hatt sex, samtidig er jeg aldri kåt. Jeg skjønner meg ikke på folk som vil ha sex, og synes det er veldig dumt at dagens samfunn fokuserer bare på utseende, sex og velstand. Hvorfor skal man ha sex? Bare fordi det er godt, eller har det andre funksjoner i tillegg til det å få barn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Det er ikke vanskelig å være enig med deg i at det er stort fokus på kropp, utseende og sex i dagens samfunn. Dette er i seg selv negativt, men det som er så bra er at i realiteten er det ikke til hinder å ha god sex selv om man ikke er akkurat slik "standarden" tilsier.

Det er ofte slik at en trenger tid på å bli kjent og fortrolig med sin egen kropp og seksualitet, og at det er lurt å gi seg selv den tiden en trenger. Kanskje du har nytte av å forsøke en øvelse:

Begynn med å se på deg selv i et speil i helfigur og på kjønnsorganet med et håndholdt speil.  Se positivt på kroppen din. Det er den du er født med, og den fungerer! Det vil hjelpe deg til å bli mer fornøyd og få det bedre med deg selv, hvis du jobber med å ha en mer positiv monolog med deg selv og erstatter eventuelle negative tanker med positive tankemønster. Snakk positivt til deg selv daglig. Du kan begynne ved å si til seg selv når du ser deg i speilet: "jeg er en flott person og jeg liker meg selv", "det kommer til å gå bra", "jeg er bra nok som jeg er", "jeg er like bra som alle andre", eller andre positive setninger som passer for deg. Det virker litt uvant til å begynne med, men det virker positivt etter hvert. Husk at øvelse gjør mester, og du trenger mye og ofte trening på dette.


Det er i alle fall ikke uvanlig at nedsatt lyst blir en følge av ikke å ha noen positiv opplevelse av sex. Kanskje du skal forsøke å komme i gang med onanering (igjen?)? Onani er en fin måte å bli kjent med kroppen sin på og de seksuelle lystene/ følelsene en har i seg. Onanering gir deg muligheten til å bli mer sikker på hva du liker og på hvilken måte, og vil gjøre deg tryggere på deg selv overfor en partner i en seksuell situasjon når den tid kommer.

Sex oppleves av de fleste som godt, men det er også sunt i forhold til at hjerte og kretsløpet blir styrket, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.


Om du ønsker og har behov for å snakke med noen, kan du for eksempel ta kontakt med helsesøster ved ungdomshelsestasjonen.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex