Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal ha sex med kjæresten min snart og har mange spørsmål jeg lurer på. Jeg bruker p-piller.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal ha sex med kjæresten min snart (for første gang). Og jeg lurer på : gjør det veldig vondt? Og er det mangen som blør ved første samleie? Kan kondomen sprekke lett om den er bestilt fra helsedirektoratet (gratiskondom.no)? Jeg går på vanlige p-piller (Almina)og har tenkt å bruke kondom i tillegg, men jeg vet ikke helt når p-pillene virker, fordi jeg begynte på de for sånn 1-2 uker siden og nå har jeg mensen, og jeg skal ikke ha det. Har enda ikke begynt på de hvite tablettene, er jeg immun? Er det stor sjans for at jeg blir gravid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!
 

Takk for at du skriver til ung.no! Det høres ut som at du er godt forberedt på at du skal ha sex og at du har tenkt grundig gjennom dette. Og derfor skriver ikke jeg noe om at du er veldig ung og om du kan tenke deg å vente med sex, men svarer på de spørsmålene du stiller meg.

Mange opplever at det kan være litt vondt første gangene de har sex. Det kommer for det meste av at dette er noe nytt og fremmed og du vet ikke helt hvordan det vil bli, og det gjør at du spenner muskulaturen i underlivet og dermed blir det vondt når penis skal presses inn i skjeden din. Om dere har et forspill hvor han f.eks fingrer deg slik at du blir våt i skjeden og at du klarer å slappe godt av, trenger det ikke bli vondt i det hele tatt.

Det er ikke uvanlig å blø litt ved første samleie og det på grunn av at skjedekransen ( det mange kaller jomfruhinna)  blir tøyd og det kan føre til blødninger, men det er også mange som ikke blør i det hele tatt.

Kondomer fra helsedirektoratet er like sikre og trygge som andre kondomer, bare følg med på utløpsdato på dem.

Det er fint at du har fått ordnet deg med p-piller også. De virker selv om du har fått en blødning før du egentlig skal ha mensen. Dette er vanlig når du starter med p-piller. Dette er noe som går seg til i de fleste tilfellene etter hvert når du har brukt p-pillene en stund. Du skal bare følge bruksanvisningen og ta alle pillene slik det står eller som legen har sagt. Når du starter på med p-piller utenom menstruasjonens første dag, har du god beskyttelse etter å ha tatt p-pillene i 7 dager, så du er nå trygg om du har tatt p-piller i 2 uker, så om du har sex nå, har du god beskyttelse mor å ikke bli gravid.

Jeg legger ved et par artikler du kan ha nytte av å lese.

Håper dette er svar på det du lurte på og jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex