Hopp til hovedinnholdet

Diverse spørsmål om orgasme, graviditet og seksuell lavalder.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. vi har ikke hatt noe om sex på skolen og har derfor en del spørsmål. Hvorfor er det vanskelig å tisse etter en orgasme? Hvis jeg blir gravid, kan jeg ta abort uten at foreldrene mine finner ut av det? Hvordan skal jeg evt. fortelle dem at jeg er gravid? Har man egentlig lov til å ha sex når man er 14 år? mvh jente 14.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Jeg svarer på spørsmålene dine i tur og orden.
1. Etter orgasme kan det være litt vanskelig å tisse sånn med en gang fordi når man blir kåt så blir klitoris og penis erigert, og etter orgasmen kan organene fremdeles være litt hoven og således klemme litt av for urinen. Gutter har i tillegg en liten muskel i overgangen mellom urinblæra og urinrøret som lukker seg ved ereksjon. Dette for å hindre at urin også kommer ut når han har sædavgang siden urin og sæd kommer ut av samme åpning. 

2. Det er legen på den avdelingen du eventuelt skal ta abort på, som avgjør om foreldrene skal informeres eller ikke. Du må uansett alltid ha med deg en foresatt - dvs en voksen person som tar ansvar for deg. 

3. Hvis du er gravid (og tenker å ta abort), er det beste at du forteller det til foreldrene dine. Det er mange måter å gjøre det på, og hva som vil være best for deg er vanskelig å si siden jeg ikke kjenner verken deg eller dine foreldre. Du kan velge å si det rett ut, hinte, snakke med den av dem som du føler deg tryggest på med tanke på støtte, skrive et brev til dem, få en annen til å fortelle det eller lignende. Du må finne den måten du tenker er best for deg og dine foreldre. En råd er at du snakker med helsesøster, sosiallærer eller en annen trygg voksen som du kjenner, og får hjelp til å si det til dem. 

4. Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år. Det er for å beskytte personer som er under 16 år for ikke å bli utsatt for seksuelle handlinger en ikke er moden for. Det kan derfor være at en kan bli politianmeldt dersom en har sex med en som er under 16 år.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:

"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."

"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...

Straffeloven gjelder ikke før forholdet eventuelt anmeldes av noen. 

Håper dette er til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Orgasme

Orgasme (Foto: Colourbox)

Hva er egentlig en orgasme? Hvordan føles det? Er det forskjellig fra gutter og jenter? Mange lurer på mye rundt orgasme. Gjør du? Kanskje du finner svar her.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex