Hopp til hovedinnholdet

Etter samleiet svir det i underlivet og det hovner opp, er dette normalt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jente på 15 her! For 6 dager siden hadde jeg ordentlig sex for første gang, vi brukte beskyttelse og alt det. Han fingret og slikket meg i tilleg. Etter samleiet svir det i underlivet og det hovner opp, er dette normalt? Og etter den kvelden har jeg følt at det er en slags kiling/kløe rundt selve hullet. Hva betyr dette? Plis svar. Friker helt ut

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det kan være flere årsaker til svie, ubehag og en følelse av at det er hovenet i underlivet etter samleie.
En årsak kan være sopp. Noen ganger får kvinner sopp i skjeden, og noen ganger kan denne soppen gi en plagsom soppinfeksjon. Da får man kløe og svie, og utfloden blir ofte hvit, tykk og litt klumpete. Har man dette kan man forsøke å behandle med Canesten, som er et middel mot sopp man kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Det består av stikkpiller man setter i skjeden samt en krem. Sopp er ikke en seksuelt overførbar infeksjon.

Hvis du tror du har sopp, kan du forsøke behandingen. Hjelper ikke det, og du fortsatt har plager, kan du snakke med helsesøster eller lege på Helsestasjon for ungdom for å så en sjekk, og se om det er noe som trenger annen behandling.
Soppinfeksjon kan gjøre at det blir lettere sårt og vondt ved samleie og etter samleie.

Første gang man har sex kan det lett oppstå så rifter, sår eller irritasjon i slimhinnen både i skjeden og i skjedeåpningen. Det kan oppleves som en sviende/brennende smerte, og du kan ha en følelse av å være hoven. Slik småsår og rifter gror av seg selv, og er ikke farlige.
Sår og rifter kan lettere oppstå hvis man er litt tørr i skjeden eller spenner muskulaturen i underlivet under samleie. Det blir strammere og gir mer friksjon. Det er derfor veldig viktig med forspill for å bli kåt nok og våt i skjeden før man har samleie.
Hvis det blir tørt kan det være lurt å bruke litt glidekrem eller avbryte hvis det begynner å gjøre vondt. Det er viktig å passe på at man ikke har mye smerter ved samleie for da kan man bli mer nervøs og redd for å få vondt ved neste samleie, og derfor ikke klare å bli våt og opphisset nok.
 
Du forteller at dere bruke kondom under hele samleiet, og dermed skal det ikke være nødvendig å sjekke for smitte av kjønnssykdom. Dersom plagene ikke gir seg bør du allikevel ta en prat med lege på helsestasjonen, for å finne ut om du kan ha en infeksjon som gir deg plager.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene