Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig om en gutt på 15 har sex med en jente på 14?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Er de ulovelig vist gutt på 15år har sex med jente som er 14år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15!

Takk for spørsmål.

I Norge finnes det noen lover som sier noe om hvordan en kan ha sex og en av lovene handler som seksuell lavalder. Den sier at personer over 16 år ikke kan ha sex med noen under 16 år. Loven er ment til å beskytte barn mot seksuell kontakt fra voksne.

Når en er i puberteten, begynner en å finne ut av hva det er en liker av ulike former for sex. Og når en vet hva en liker, vil en gjerne finne noen å gjøre det sammen med. I puberteten, er det stor forskjell på hvor moden og utviklet en er. To personer som er 15 år kan være svært ulike; en kan ha kommet langt når det gjelder hvor utvokst kroppen er og hvor moden en er, andre kan være langt mere barnslige og lite utviklet. 

Er det slik at det er stor forskjell i modenhet og utvikling på en 14 og 15 åring, kan en få straff siden den kriminelle lavalderen er 15. Er begge to like modne, så vil en ikke få straff. 

Har du en kjæreste eller noen du vil ha sex med og som er yngre enn deg, kan det derfor være ok å snakke med helsesøster og spørre om råd. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser