Hopp til hovedinnholdet

13 år og har hatt sex uten kondom. Er det lov?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venn som nettop hadde sex med en 14 år gammel jente uten kondom og han er 13 er dette lov og er dette bra?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Siden de begge er under den seksuelle lavalderen vil de ikke bli straffet. De aller fleste 13 åringer er verken psykisk eller fysisk klar sex. Før man har sex bør en både være moden på det fysiske plan, men også psykisk. 

Siden de ikke brukte kondom kan jenta bli gravid. Det er en alvor og kan bli en vond opplevelse for både gutten og jenta. 

Jeg vil anbefale din venn med å vente til å ha sex til han blir litt eldre. 

 

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex