Hopp til hovedinnholdet

Ca 1/4 av forhuden min har løsnet, er dette normalt?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Når jeg drar ned forhuden på penis så ser det ut som forhuden har løsnet. Det er ikke sånn hele veien rundet men ca 1/4 har løsnet. Er dette Normalt? Og hvis ikke, er det farlig?

 

Svar
Hei

Så bra at du skriver til ung.no!

Det du forteller om, er helt normalt!

I løpet av puberteten vil forhuden utvide seg slik at de aller fleste gutter får helt normal forhud når de er ferdig med pubertetsutviklingen. Dersom du ikke klarer å dra forhuden tilbake i hele tatt, bør du kontakte lege for å få hjelp til behandling.

Dersom du har smerter når du trekker forhuden helt tilbake, eller hvis det ikke er mulig å trekke forhuden over penishodet tyder det på at den er for trang. Man trenger ikke å behandle trang forhud hvis man ikke har noen plager med dette, men noen får ubehag ved samleie og ved onanering. Man kan også få problemer med å skylle og vaske penishodet, slik at man er mer utsatt for infeksjoner på penishodet som for eksempel soppinfeksjon. Det er ikke farlig å ha sex med trang forhud og heller ikke noe problem å bruke kondom. Så lenge du passer på å rulle kondomet helt ned på roten, vil ikke det at forhuden din er litt trang ha noe å si for hvor godt kondomet sitter.
Selv om du ikke klarer å trekke forhuden bak penishodet når den er stiv, vil du kunne ha like god sex som om du klarte det.

Ønsker man behandling vil man i første omgang forsøke en krem som inneholder kortison. Denne typen krem trenger du resept på av lege. Du kan ta kontakt med fastlege eller lege ved helsestasjonen for ungdom. Denne kremen gjør at huden strekker seg litt ekstra og man kan derfor lettere få forhuden over penishodet.

Kortisonkremen skal man smører på forhuden morgen og kveld i fire til åtte uker. Kremen smøres på selve forhuden og du må prøve å komme så godt til som mulig. Hva som er innside og hva som er utside av forhuden kommer an på hvor langt man klarer å dra den tilbake, men alt skal smøres. Vask først med litt lunkent vann, slik at huden er ren før du tar på kremen. Kremen skal smøres på når penis er i slapp tilstand. Hvis du har sår hud må du vente med behandlingen til såret er borte.

Etter et par ukers behandling kan du forsøke å tøye forhuden forsiktig ved å prøve å trekke den tilbake. Det er ikke meningen at det skal være veldig vondt og du skal heller ikke ta i så det begynner å blø. Dersom forhuden skades, er det nemlig fare for at forhuden kan bli enda trangere pga arrdannelse. Etter hvert vil forhåpentligvis forhuden vide seg ut slik at du får trukket den skikkelig tilbake uten smerter.

Dersom den blir trangere etter en liten stund kan du gjenta denne prosedyren.

Dersom behandlingsforsøket som angis over ikke hjelper, bør du gå tilbake til lege enten oppsøke fastlegen din eller lege ved helsestasjon for ungdom. Hvis det er aktuelt med kirurgi, blir du henvist til kirurg. Dette gjelder spesielt ved smerter og hvis du ikke får trukket forhuden skikkelig tilbake når penis er slapp eller du ikke har noe effekt av kremen.

Operasjonen er ikke stor, du får vanligvis reise hjem fra sykehuset samme dag. Hvordan operasjonen gjøres er litt forskjellig. I de fleste tilfeller skjærer kirurgen forhuden med to snitt og syr den sammen på en spesiell måte slik at den blir videre. Etter operasjonen vil forhuden kunne trekkes tilbake, men utseende på den vil bli litt annerledes. Noen ønsker å fjerne forhuden helt, og dette vil du kunne snakke med kirurgen om. Dersom kirurgi er aktuelt for deg, vil kirurgen forklare deg nøyaktig hva som skal skje under operasjonen før du blir operert.

Er du under 16 år, er konsultasjon og behandling gratis. Er du over 16 år, er det gratis på helsestasjonen for ungdom men du må betale egenandel hos fastlegen og konsultasjonen med kirurgen (ca. 130 - 160 kroner), mens selve operasjonen er gratis ved norske sykehus.

Etter en slik operasjon er det viktig å holde penis i ro i noen uker. Hvis sårene har grodd fint skal det ikke være noe problem å være seksuelt aktiv etter 2-3 ukers tid.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster/Helsebror

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du trenger å vite om forhuden

Gutt sitter på do (colourbox.com)

Hva er forhuden og hva skal den være god for? Her får du svar på de vanligste spørsmålene om huden som ligger lengst ut på penis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex