Hopp til hovedinnholdet
Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei!
Jeg er ei jente på 16 år og har en kjæreste som er like gammel. Uheldigvis bor han nesten 7 timer unna, men han har ei søster som bor en time unna som han besøker en del ganger i året. Siden jeg ser han så skjeldent, ønsker jeg jo å tilbringe mest mulig tid sammen med han.

Så problemet er at faren og stemora mi mener at vi kan være sammen så mye vi vil på dagtid, men får ikke lov til å sove sammen bare fordi de er redd for at vi skal ha sex. Burde de ikke la oss i det minste overnatte hos hverandre når vi ser hverandre så skjeldent? Jeg hadde håpet på at de kunne stole på meg når jeg sier til de at vi ikke skal ha sex, og de vet at det jeg får bestemme når det gjelder det emnet, for det har han sagt både til meg og til dem. Hva kan jeg gjøre?

På en annen side har jeg fått lov til å sove over hos en venn (gutt & like gammel) for litt over ett år siden, av mamma.

Hvorfor mener de så forskjellig?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei igjen jente på 16. Riktig godt nytt år til deg.
Det er lett å forstå at du syns det er trist å se kjæresten din så sjeldent, og at du gjerne vil tilbringe mest mulig tid sammen med han når dere kan.
Hvorfor mener foreldrene dine så forskjellig, undres du. Vet du det er ganske vanlig, enten foreldre bor sammen eller ikke. Så dette diskuteres i de tusener av hjem med ungdommer. De som tillater sine ungdommer å overnatte hos hverandre mener ofte at dette må de bestemme selv, eller at det man kan gjøre på natten kan like gjerne skje en ettermiddag. Og det har de jo rett i. Andre foreldre kan ha prinsipper om at så lenge barn bor hjemme, skal de ikke sove sammen med kjæresten, og de ønsker å beskytte jentene (for det er som regel mest i forhold til jenter dette kommer opp) mot uønsket graviditet, kjønnssykdommer, ulykkelig kjærlighet, dårlig rykte osv. Begge deler er uttrykk for kjærlighet og omsorg, men kan få forskjellig betyr helt forskjellig virkning.Du sier du skulle ønske de kunne stole på deg, men det handler jo ikke bare om deg. Det handler om å være forelsket, ligge under en varm dyne og kose, hvor det ene kan lede til det andre. Og vips, så er du kanskje i en situasjon, hvor det kan bli vanskelig å stoppe og
vanskelig for kjæresten din å forstå at dere ikke kan fortsette? Pappa er mann, pappaer har lett for å tenke at gutter ikke klarer å stoppe, og han vil beskytte jenta si så lenge han kan.Kanskje han selv gjorde noen erfaringer som ung, som han gjerne skulle vært foruten?
Du er 16 år. Etter loven er du over den seksuelle lavalder. Det betyr at loven sier du er gammel nok til å ha samtykkende sex. Det er ikke ulovlig, slik det er før 16 år.Til syvende og sist er det du som bestemmer i forhold til sex, men dine foreldre bestemmer i forhold til overnatting.
Lykke til med kjærligheten og alle diskusjoner du skal ha fremover med dine foreldre om hva som er tillatt og ikke. Bare pass på at om du bryter reglene deres, for å lage dine egne, at du er helt sikker på at dette er riktig for deg og ikke noe du gjør ut fra press, at DU tar ansvar for valgene dine!
Med vennlig hilsen familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om tobakk?

Hvorfor er det tjære i sigaretter?