Hopp til hovedinnholdet

jeg har lyst å ha sex, men er veldig veldig sykt redd for å bli gravid

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har lyst å ha sex, men er veldig veldig sykt redd for å bli gravid, hva må jeg gjøre for å ikke bli gravid?????

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du skriver til ung.no om dette.
Du har tydeligvis tenkt en del på det å skulle ha sex og du kjenner deg da sikkert klar for å ha sex og at du er moden nok for det. Det er også fint at du tenker på hva du bør gjøre for å unngå å bli gravid. Og svaret er enkelt; Du eller den du skal ha sex med må bruke prevensjon. For gutter er det kondom som gjelder. Kondom er et veldig trygt og sikkert prevensjonsmiddel når det brukes riktig. Dvs at det sitter riktig på, at det sitter på under hele samleiet og at det ikke går hull på det eller sprekker. Kondom beskytter også både mot graviditet og kjønnssykdommer.

For jenter er det flere muligheter. De mest vanlige er  p-piller, p-ring, p-stav. Spiral er også en mulighet. I artikler under er det beskrevet mer om de enkelte prevensjonsmidlene og du kan lese mer der.

Siden du er 15 år, må du gå til legen din for å få skrevet ut resept på hormonell prevensjon (p-piller osv) Når du er fylt 16 år, kan helsesøster eller jordmor skrive ut resept til deg. Men du kan drøfte med helsesøster hvilken form for prevensjon som kan være den beste å prøve for deg. De p-pillene som anbefales som førstevalg for unge jenter i dag, inneholder veldig små doser med hormoner  noe som gjør at de gir veldig få bivirkninger.

Les artiklene og snakk så med helsesøster eller legen din. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom om det finnes der du bor!

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

- Jeg vet ikke om jeg vil ha sex eller ikke?

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg vet ikke om jeg er klar for å ha sex. Jeg har litt lyst på det og føler jeg må siden "alle andre" har det, men samtidig er jeg veldig usikker på om jeg er klar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex