Hopp til hovedinnholdet

Jeg har alltid har problem med mye utflod, den siste uka har det luktet mugg - hva burde jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har alltid hatt et problem med mye utflod, men også at den forandrer seg hele tiden. Det er veldig plagsomt at det kommer så mye, fordi jeg alltid må ha truseinnlegg, og synes rett og slett det er litt flaut å "droppe trusa" fordi gutten ikke alltid vet hva utflod er for noe, og da forklare han hva det er er rett og slett dritflaut. Som jeg sa har den forandret seg mye oppgjennom, og jeg har lest masse på internett og har da kjent meg igjen i "diagnoser" som sopp og klamydia. Sopp har jeg lurt lenge på om jeg har hatt, men klamydia? Det kan teknisk sett ikke være mulig at jeg har blitt smitta tror jeg, fordi han jeg mistet jomfrudommen med brukte jeg alltid kondom med, og min nå værende kjæreste har jeg også alltid brukt kondom med, unntak en av gang. Kondomen glei av i samleiet, men vi vet ikke om han var inne i meg etter den datt av. Jeg begynte på ppiller på mandag (desogestrel orifarm), og den siste uka har det rett og slett lukta mugg der nede. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål! Jeg forstår du synes dette er plagsomt, men det er normalt å ha utflod og at den endrer seg i løpet av menssyklusen. Hvis du har utflod som har forandret seg i lukt eller farge anbefaler jeg deg å oppsøke helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for en undersøkelse.

Utflod er en væske som kommer fra skjeden og livmoren, og er med på å rense skjeden ved å fjerne døde celler og bakterier. Utfloden er derfor viktig og gjør miljøet i skjeden optimalt. Man skal derfor aldri vaske seg inne i skjeden siden den renser seg selv. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt gulere. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. Før og etter mensen kan den være litt brunaktig.

Det er som sagt veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Noen har veldig mye og må ha truseinnlegg, mens andre nesten ikke har noe. Begge deler er normalt så lenge det er slik det alltid har vært hos deg. Konsistensen på utfloden endrer seg også i løpet av menstruasjonssyklusen.

Har man endringer i utflod kan det være tegn på at noe er i ubalanse. Noen slike ubalanser kan komme selv om man ikke har hatt sex. Da kan du forsøke med melkesyretabletter som du kjøper på apoteket om du ikke har andre symptomer, slik som ved soppinfeksjoner og bakteriell vaginose (skjedekatarr). Soppinfeksjon gir ofte kløe og svie samt utflod som er hvit og tykk. Bakteriell vaginose gjør at utfloden lukter stramt (litt som fisk) og kan øke i mengde. Dette er ikke farlig men kan være ubehagelig, så det er lurt å oppsøke hjelp hvis det ikke går over. Har man soppinfeksjon kan man kjøpe reseptfrie midler på apoteket. Du kan snakke med de som jobber der. Bakteriell vaginose trenger man ofte hjelp til å behandle fra lege eller helsestasjonen for ungdom.

Hvis utfloden er brunaktig mellom to menstruasjoner har man en mellomblødning. Dette kan skje hvis man står på hormonell prevensjon, og særlig hvis man bruker prevensjon med bare gestagen (Cerazette, p-stav, hormonspiral eller p-sprøyte).

Seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia, kan gi endringer i lukt, farge og mengde utflod og man kan få mellomblødninger. Har man hatt ubeskyttet sex med ny partner er det viktig å ta kontakt med lege eller helsestasjonen for ungdom for å sjekke seg. De fleste som får klamydia merker ingenting. Derfor anbefaler man alltid å sjekket seg etter at man har hatt ubeskyttet sex med ny partner.

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse