Hopp til hovedinnholdet

Venninna mi hadde sex med en gutt på 19 år

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 16 år som trenger hjelp! Venninna mi på 14 hadde sex med en gutt på 19 år! Han har rykte på seg for å ligge rundt med mange og brukte hun bare for sex, jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre for hun angrer og hun gjorde det fordi hun hadde en tung periode...... Han er en venn av familien deres, og de er med hverandre ofte. Jeg har så lyst til å gjøre noe, føler at det var så feil av han når han er 5 år eldre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du bryr deg om venninna di og gjerne vil hjelpe. En gutt på 19 år har ikke lov til å gjøre noe seksuelt med ei jente på 14 år. Det er straffbart og kan anmeldes til politiet.

Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...
"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for.

Det som har skjedd har skjedd. Det kan dere ikke forandre. Spørsmålet blir kanskje hva kan hjelpe venninna di videre? Vil det hjelpe henne å anmelde gutten til politiet? Kanskje han har en smittsom kjønnssykdom? Det er lurt å sjekke seg om man er smittet hvis man har hatt ubeskyttet sex med ny partner. Brukte de prevensjon? Kan hun være gravid? Oppsøk gjerne helsestasjon for ungdom sammen med henne. Så kan dere snakke med helsesøster om hun bør ta gravidtest, sjekke seg mot smitte, trenger å snakke med noen om det hun har opplevd og om hun trenger hjelp til å anmelde han eller å komme i kontakt med andre hjelpere. Hun kan også få hjelp til å snakke med de voksne hjemme hvis du vil det. Det kan være lurt om de voksne hjemme får vite det slik at hun får den støtten hun trenger fra voksne.

Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre, og fortsett og bry deg og være en god venn.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap