Hopp til hovedinnholdet

En jeg crusher på vil ha sex med meg men jeg er litt usikker.

Jente 13 år
 

Spørsmål

En jeg crusher på vil ha sex med meg men jeg er litt usikker men jeg vil også, hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er en del som lurer på hva de skal gjøre når de er samme situasjon som du er.
Det er så fint når en man liker viser en oppmerksomhet. Man blir smigret og føler seg attraktiv og ønsket.
Den du crusher på er tydelig på at den vil ha sex. Er du villig til å ha sex med en som det sannsynligvis ikke blir noe mer med? Noen tror at hvis de har sex med personen, at man blir kjærester. Det skjer ikke så ofte. Hvis man skal bli kjærester starter man ikke med å ha sex. Da tilnærmer man seg hverandre forsiktig, blir sakte kjente med hverandre, klemmer og kysser og holder rundt hverandre. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.
Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen og samleie kommer som en naturlig fortsettelse av seksualiteten. 
Det er også sånn at mange jenter blir skuffet over det å ha samleie. Det er vondt, eller de kjenner lite eller ingenting. Hvis det er vondt er fordi jenta er usikker, kanskje engstelig. Da er hun ikke seksuelt tent og skjeden er tørr og trang. Friksjonen fra penisen kan lage små rifter og sår i skjeden, nesten som gnagsår.
Hvis hun ikke kjenner så mye er det fordi det er få nerver i skjeden og sånn må det være med tanke på at skjeden også er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver i skjeden ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like samleie etterhvert, og noen liker det med en gang.
Hvordan tror du det vil være å ha sex med en du ikke kjenner så godt, en som du ikke har vært nær? Personen skal se deg naken, se kjønnet ditt og ta på kroppen og kjønnet ditt. 
Det viser seg at det bare er 1 av 10 voksne kvinner som nyter det å ha sex med en de ikke kjenner så godt. Sannsynligvis er det enda færre blant ungdommer. 
Det at man er usikker er kanskje et tegn på at man ikke er helt klar for det?
Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå. Hvis en er eldre enn den andre er det ikke sikkert det er lov at de har sex. Det er den som er eldst som har ansvaret for ikke å ha sex med en som er yngre. 
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt.
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
Tenk gjennom hva som er rett for deg.
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Ta med utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 

Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Føler du deg presset til å debutere seksuelt?

Kommenter gjerne under hva som bidrar til at du føler på dette presset.

Gå til vote

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex