Hopp til hovedinnholdet

P-piller og sikkerhet. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Vi er et kjærestepar vi er begge født i Norge og føler oss som Norske vi vil ha sex med hverandre. Foreldrene våre aksepterer vi er kjærester, de har kanskje egne tanker om kommer til å gjøre. Men det er tabu å snakke om enda mer om jeg skulle bli gravid, spesielt når jeg er 14. Så fikk av venninner anbefalt en lege med muslimsk bakgrunn. Hun ga meg resept NuvaRing der kan jeg kaste pakken oppbevare ringene i det skjulte. Jeg kan også hoppe over mensen med dem. Siden jeg ikke startet de første dager etter mensen måtte jeg vente 8 dager. Da var ikke kondom et dårlig alternativ siden de kunne bli revet opp av ringen. Så jeg fikk også Cerazette som jeg kunne ta samtidig KUN disse 8 dager så jeg var sikker 2 døgn. Når jeg kastet Cerazette i dag leste jeg boka der stod det 7 ikke 2.døgn. Når jeg gikk på sex og samfunn sin side stod det 2 døgn. Problemet er at vi har hatt sex uten kondom i god tro det var sikkert. Hva er riktig? Nuvaring er koster 374 finnes det billigere alternativ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kvinner som har regelmessige menstruasjoner, er sikker fra første pille når en går p Cerazette dersom du starter med gestagen p-piller i løpet av de 5 første dagene av en menstruasjon. Hvis du starter utenom disse dagene må du bruke tilleggsprevensjon i 2 dager. I pakkningsvedlegget står det kanskje noe annet, men det er fordi de garanterer seg på alle mulig vis. Du er sikker etter to døgn. 

Regelen om 2 dager gjelder også for kvinner med svært uregelmessig menstruasjonssyklus.

Siden du er under 16 år må du betale for prevensjonsmidlet. Mange p-pillemerker er billigere enn Novaring. Foreksempel Microgynon som koster ca 100 kroner for tre måneder. 

Vennlig hilsen helsesøster 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex