Hopp til hovedinnholdet

Jeg tok en angrepille fordi kondomet sprakk, men hadde eggløsning. Vil angrepillen virke? Og bør jeg ta smittesjekk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg hadde sex med en gutt fant etterpå ut at kondomen var sprukket jeg tok en angrepille morningen etter, men i følge mens appen min så sto det at forutsigelsen av eggløsningen var den samme dagen og pillen har vel ikke effekt etter eggløsning elns? Men så sa mamma at jeg burde skjekke med for skjønnssykdommer? Så begynnte hun å snakke om hiv osv at vi kan bli sterile og dø og at jeg måtte gi besked om mensen ikke kommer neste gang.... er der virkelig stor sjangs for graviditet eller hiv eller andre sykdommer? Må jeg skjekke meg? Takk på forhånd for svar

 

Svar
Hei!

Det er kjempefint spørsmål. Du har helt rett i at angrepille, eller nødprevensjon som det kalles, ikke virker hvis du har eggløsning. Den virker nemlig ved å forskyve eggløsningen lengre frem i tid, men må da tas før eggløsningen kommer. Du kan få lese litt om nødprevensjon her. 

Det er veldig viktig å alltid ta en graviditetstest når det har gått 3 uker etter sex som er ubeskyttet eller med kondomsprekk. Sjansen for graviditet er tilstedet, og har du eggløsning rundt den tiden er det større sannsynlighet også. Det er derfor lurt å ta en graviditetstest. Du kan få det hos helsesøster eller ved helsestasjon for ungdom gratis. Mange får en blødning etter å ha tatt nødprevensjon, det er derfor ikke lurt å stole på den mensen man får etter dette men heller ta graviditetstest. 

Har du hatt sex med en ny partner og du ikke har brukt kondom eller har hatt kondomsprekk så bør du også ta en klamydiasjekk. Det kan lett gjøres ved helsestasjoner for ungdom, hos enkelte helsesøstre på skolene og hos fastlegen din. Det er ekstremt liten sannsynlighet for å bli steril om man er smittet med klamydia, men det er så dumt å ikke teste for det. 

Når det gjelder hiv, så er sannsynlighet for dette ekstremt lavt, og man ser ikke smitte med dette for så unge heterofile. Det er mange foreldre som har lest mange skrekkhistorier, og tidligere var man mye mer redd for hiv enn man er i dag. Du skal derfor ikke gå rundt å bekymre deg for det. 

Jeg synes du er utrolig ansvarlig som bruker kondom. Det er uheldig med kondomsprekk, men sånt kan skje. Du har gjort alt du kan for å beskytte deg med å ta en nødprevensjon etterpå og som foreldre burde man være utrolig stolt som har en datter som er så forsiktig.

Mange ønsker å bruke annen prevensjon som p-stav, p-piller o.l. samtidig som de bruker kondom for å være sikker mot graviditet ved en sprekk. Du kan snakke med helsesøster om du ønsker det. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnssykdommer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnssykdommer