Hopp til hovedinnholdet

Han kom ikke inn. Det var utrolig vondt, samme når jeg bruker tampong. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år. Jeg skulle i går ha sex for første gang. Problemet var at han ikke kom inni meg. Og når han fingra meg å sånt gjorde det veldig veldig vondt. Jeg lurer på hvorfor. Jeg veit at det er normalt og at det for mange gjør vondt de første gangene. Men det var utrolig vondt, det er samme greie når jeg bruker tampong. Føles helt for jævlig. Er det noe jeg kan gjøre eller er det en grunn til at det er slik, håper på svar :))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Kan det være at du ikke var helt klar for å ha samleie eller sex med en annen? Da blir man lett stresset, strammer musklene i bekkenet og hvis man har vært seksuelt tent, går tenningen raskt over. 
For å nyte sex med en annen, må man først ha lært seg å onanere til orgasme alene. Da vet man hva man liker og det er lettere å kommunisere med en partner.  
For å nyte sex med en annen må man også først bli seksuelt tent og beholde den seksuelle tenningen. Da blir skjeden våt og utvidet og det blir plass til en penis. 
Hvis man ikke er tent, gruer seg eller stresser er man ikke seksuelt tent og skjeden er tørr og trang, og da er det veldig vondt hvis noen fingrer i skjeden. Hvis man samtidig strammer musklene i bekkenet, blir skjedeåpningen enda trangere.
Det er veldig mange jenter som ikke nyter hverken fingring eller samleie. De kjenner lite eller ingenting. Det er fordi det er få nerver i skjeden, og sånn må det være med tanke på at skjeden er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver der, ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like det, og noen liker det med en gang.
Den letteste måten å få orgasme på for de aller fleste, er ved stimuli av den ytre delen av klitoris. Se artiklene. 
Jeg anbefaler at du venter med å ha samleie til du er tryggere på deg selv, vet hva du liker og nyter av stimuli, at du kan onanere til orgasme alene. Øv deg på å nyte kroppen og kjønnet ditt. Bruk god tid på å bli seksuelt tent. Bruk bekkenbunns musklene aktivt (se artikkel) og øv deg med onanering.
I de fleste forhold følger man såkalte seksuelle script; Man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen. Da kommer samleie som en naturlig fortsettelse av seksualiteten.
En del av de som strever med å få tampongen inn, strammer musklene i bekkenet/underlivet uten at de tenker på det. I det de tar i for å føre tampongen inn, strammes musklene og skjeden blir trang. For å sikre deg at du klarer å slappe av i musklene, kan du få mer kontroll på de før du prøver. For å "finne” musklene kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover. Disse musklene er det du skal arbeide med. Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på disse musklene og kan aktivt slappe av i de, slippe bekkenet "ned", når du setter inn tampongen.
Øv deg med å sette inn tampong når du blør på det aller meste og bruk den aller minste til å begynne med. Da blir du vant til å sette den inn og du blir trygg på deg selv.
Husk å vaske hendene før og etter du skal ta ut tampongen og sette inn en ny. 


Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen. 


Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, strammer du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet. Det siste er kanskje det letteste?
Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold de indre kjønnsleppene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av, pust sakte ut og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass. 


Uttrekks-snoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny. 


Tamponger er kun beregnet på å suge opp menstruasjonsvæske. Ikke bruk tampong mellom hver menstruasjon eller mot utflod, da bruker du truseinnlegg. Du bør skifte tampong hver 4. time og oftere hvis du blør mye. Det er ikke anbefalt å sove med tampong om natten. Hvis tampongen er i for lenge, kan det oppstå bakterieinfeksjoner og du bør oppsøke lege med en gang.
Hvis du ikke får det til, kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 
Snakk med partneren og lese dette sammen. Da kan dere også snakke om det dere leser. 
Nyt kjønnet og kroppen din!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex