Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å ha sex. Er litt nervøs. Hva om jeg blør eller om det gjør vondt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og kjæresten min har veldig lyst til å ha sex nå, jeg stoler på han of føler meg klar men er fortsatt litt nervøs.. Jeg tenker på om jeg begynner å blø eller om det gjør vondt.. Hva skal jeg gjøre om noe dumt skjer?? Og hvordan skal jeg ha sex for første gang? 2) Også lurte jeg på hvordan man suger en gutt?? Spruter han mye når han kommer? For det ser veldig ekkelt ut..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
I og med at du er litt nervøs, kan dere kanskje ta det svært forsiktig? I stedet for å gå rett på samleie, kan dere kanskje lære dere å stimulere hverandres kjønn til orgasme før dere har samleie? Da blir dere enda tryggere på hverandre og dere vil lære hva den andre liker og nyter. Da slipper du bekymringen om at det blir vondt eller at du begynner å blø. 
Jeg er litt usikker på hva du mener med noe dumt? Hvis du ikke får svar på det du lurer på her, må du skrive tilbake til oss. 
Det finnes ingen oppskrift på å ha sex for første gang. Det er vanlig at man fomler litt, ikke får det til.
Kanskje kan du tenke gjennom det følgende: 
Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå.
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hvis du ikke er vant til å onanere til orgasme, må du kanskje lære deg det før du har sex med kjæresten din? Hvis du ikke gjør det, kan det være vanskelig å få noen nytelse.
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. Helsesøster på skolen kan gi informasjon om prevensjon og gi ut kondomer, og man kan snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen om hormonell prevensjon og resept. 
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. 
Det er også sånn at mange jenter blir skuffet over det å ha samleie. De kjenner lite eller ingenting. Det er fordi det er få nerver i skjeden og sånn må det være med tanke på at skjeden også er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver i skjeden ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like samleie etterhvert, og noen liker det med en gang. 
Hvis man engstelig, usikker eller ikke er seksuelt tent er skjeden tørr og trang. Da kan det også være at man uten å tenke på det, strammer musklene i bekkenet. Da kan det være vanskelig å få penisen inn. 
Når det gjelder å gi oralsex, må du snakke med kjæresten om det, hva han ønsker og hva du vil gjøre, Deter som sagt du selv som bestemmer over kroppen din og hva du vil gjøre. Se forøvrig artikkelen om oralsex.
Det er forskjell fra gutt til gutt hvor mye sæd som kommer hver gang. Vanligvis kommer det  2-5 ml sæd. Sæden kan renne sakte ut eller komme i større fart.
Tenk gjennom hva som er rett for deg. Du kan snakke med helsesøster om alt dette. 
Hvis du bestemmer deg for å utforske sex med kjæresten, kan dere sammen lese dette og artiklene og snakke om det dere leser og finne ut hva som er greit for dere. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex