Hopp til hovedinnholdet

Kan en som har herpes få verre herpes ved ny smitte?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hvis en som vet en har herpes la oss kalle han Geir ( fiktivt navn), men er lite plaget og har bare hatt et eneste utbrudd, har samleie med Anne ( fiktivt navn) som har værre herpes med smertefulle utbrudd av og til. Kan Geir da få verre og farligere herpes eller er han imun fordi han har herpes fra før?

 

Svar
Hei gutt 20 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Jeg finner ingenting som tilsier at ny smitte med herpes forverrer symptomene. 
Folkehelseinstituttet skriver dette om herpes og smittemåter; "Ved primær (den første) genital herpesinfeksjon er man mest smitteførende i inntil 7-12 dager etter utbrudd, ved residiverende (nye) utbrudd i inntil 4-7 dager etter utbrudd. Viruset kan også smitte mellom utbrudd, men da er man betydelig mindre smitteførende. Asymptomatisk (at man skiller ut viruset uten at man har tegn på infeksjonen) utskilling av HSV-2 er vanlig, og majoriteten av smitteoverføring skjer trolig fra asymptomatisk seksualpartner."
Sex og samfunn skriver også om herpes. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex