Hopp til hovedinnholdet

Kan HPV vaksinen tas etter seksuell debut?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

jeg ønsker å ta HVP vaksine, men har ikke råd og foreldrene mine kan ikke gi meg penger til det. Er for dyrt. Hvis jeg bruker flere år på å spare penger må jeg la være å begyne med sex? Eller kan den tas etter sexuel debutt? Er hetrofil så får ikke vaksine noe sted.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Ja, HPV vaksinen kan tas etter seksuell debut, men Folkehelseinstituttet skriver at det beste er at vaksinen tas før seksuell debut.
Som du ser i den vedlagte lenken står det at gutter som ønsker HPV-vaksine kan snakke med legen sin for å vurdere om vaksine kan være aktuelt for dem. 
Legen må skrive ut resept på vaksinen, og at du henter de ut på et apotek og så at du tar ta den med til legekontoret eller kommunens Smittevern/Reisevaksine kontor for å få den satt. Noen legekontor har vaksinen og at den settes der. 
Prisen er ca kr. 1175,- til 1385,- per dose, og du må ha tre doser. 
Hvis du har mulighet kan du se deg om etter en ekstrajobb. Nå opp mot jul er det flere steder de trenger ekstra hjelp, spesielt i butikker. Kanskje du kan tjene penger? 
Du vil ha tid til å tjene pengene over litt tid. Mellom den første og andre dosen må det gå minst 1 måned. Det skal gå minst 6 måneder fra første til siste dose. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

HPV virus

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex