Hopp til hovedinnholdet

Endringer i utflod, og sår i skjeden/underlivet.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem. Jeg opplever at endel med underlivet har forandret seg. Jeg tenkte først ikke så mye på det, ettersom jeg ble behandlet for klamydia for litt siden, samt jeg nettopp sluttet på p-pillene. Første forandring er utfloden. Det kommer noen dager store "gele" klumper uten farge. de er vedlig kompakte og helt blanke. Jeg har opplevd litt lignende konsistens med mensen før, men ikke denne mengden her. I tillegg kjenner jeg en ruglete klump like innenfor skjeden jeg ikke har kjent før. Når jeg lå med kjæresten min kjentes det ut som om han bunnet meg, noe jeg ikke har kjent før. Jeg har og hatt noen småsmerter og ubehag fra typ. livmor-området. JEg trodde først at jeg kanskje kan ha glemt en tampong, som jeg ikkje klarer å kjenne. Kan være tilfelle, men aner ikke. Er ikke vondt lukt. Jeg er ikke hjemme denne helgen og legen min har ikke ledig time før om 3 uker. Er det noe jeg burde gjøre noe med straks, eller kan jeg vente til det? skal til gynekolog uasnett i januar og,

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har akkurat sluttet med p-piller og tatt behandling mot klamydia. Begge deler kan gi endringer i underlivet. En del jenter opplever små «forstyrrelser» eller endringer i utfloden både når de begynner og slutter med p-pillen. Dette fordi endringene i hormonene påvirker skjeden og det kan ta en stund før kroppen «stiller seg inn igjen».  Blanke, tykke klumper i utfloden kan være helt normalt (så lenge ikke fargen er annerledes, og det bare er litt mer «seigt». 

Men når du akkurat har hatt klamydia (antar jeg, eller du har blitt utsatt for smitte), synes jeg du bør ta en kontrollprøve. Det anbefales etter 4-6 uker. Og når du har sårhet i skjeden, og smerter ved samleie, er det typiske symptomer for klamydia. Så du bør få sjekket om du har dette fortsatt. Du kan teste deg på helsestasjon for ungdom der du  bor, i tillegg til hos fastlegen. 

Den klumpen du kjenner kan være helt normalt, bare at du er ekstra sår i skjeden (og kan ha litt ru og irriterte slimhinner), og at du derfor kjenner godt. Det kan også være små flak av sopp osv. 

Jeg tenker at dette ikke høres ut som noe akutt eller farlig du må få sjekket ut med det samme. Jeg tror ikke du har glemt igjen en tampong, hvis du ikke merker en. 

Du trenger ikke nødvendig time hos gynekolog (for dette), men kan vente på timen hos legen. Blir smertene eller plagene verre i mellomtiden, bør du imidlertid høre med fastlegen om du får komme til før, eller du kan gå til legevakten (nasjonalt nr 116117, så blir du satt over til din legevakt). Den du har samleie med, bør også teste seg for klamydia, dersom du får påvist dette. 

God bedring!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnssykdommer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnssykdommer