Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma og pappa straffe meg for at jeg har hatt sex?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 13 år og har hatt sex. Han jeg hadde sex med er 15år. Jeg har bare sagt det til kjæresten min(15år) som jeg har nå og to av mine bestevenner, jeg vil si det til resten av jentegjengen, men jeg er redd for om de blir skuffet og om de kommer til og si det til mamma og pappa. Kan mamma og pappa straffe meg for at jeg har hatt sex? Kjæresten min(15år) og jeg er veldig seksuelle sammen, og vi begge har lyst til å ha sex, men jeg vet ikke hva som kan skje vis vi har det. Kan jeg ha blitt skadet av og ha sex? Kan kjæresten min bli straffet for å ha sex med meg? Kan jeg bli straffet for å ha hatt sex?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Om foreldrene dine vil komme til å straffe deg fordi du har hatt sex er vanskelig å svare på. Det kan være at de vil straffe deg, hvis de er i mot det. Men de har ikke lov til å slå deg. 
Du trenger ikke fortelle til vennene dine at du har hatt sex. Det er en privatsak å ha sex. Ingen andre enn du selv og den du har sex med, trenger å vite noe om det.
Hvis man har samleie uten at jenta er seksuelt tent, er beskjeden trang og tørr og samleie blir smertefullt. Friksjonen fra penisen kan også lage små rifter og sår som blør. 
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. Hvis man har samleie uten sikker prevensjon, kan man bli gravid. Hvis man har sex med en som har hatt sex med andre, kan man få seksuelt overførbare infeksjoner.
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Hvis man skal ha sex, må man være på omtrent samme alder og modningsnivå. Det er forskjell på modenhet og utvikling. Se artikkelen om seksuell lavalder. 
Du kan ikke straffes av myndigheten for å ha sex.
Tenk gjennom hva det er du vil! Ingen har lov til å presse en annen til å ha sex. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får en fagperson å snakke med som kan hjelpe deg med gode innspill og spørsmål. Når man sier ting høyt lærer man mer om seg selv.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex