Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få orgasme?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har aldri fått en orgasme, er jeg ganske så sikker på. Jeg har nå prøvd et par ganger å oppnå dette, ved hjelp av en vibrator. Jeg har mest fokus på klitoris, og etter en stund får jeg den tissefølelsen. Jeg har ofte vært på do først, så jeg vet jeg ikke faktisk må på do. Når jeg får tissefølelsen prøver jeg å "bare la det gå", og slapper av i hele kroppen. Det rykker også ofte helst ekstremt i nesten hele kroppen, jeg klarer ikke kontrollere bevegelsene mine. Jeg føler ikke det skjer noe mere med tissefølelsen, at jeg ikke "kommer over kanten". Det er vel når man stimulerer g-punktet man får den tissefølelsen, så hvorfor får jeg den da? Er jeg på riktig vei for å få en orgasme? Hvordan skal det kjennes, og hva skal jeg gjøre for å komme meg "over kanten"?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Du skriver at du aldri har hatt orgasme, og derfor heller ikke vet hvordan en orgasme vil føles. Orgasme kan være vanskelig å forklare fordi det er veldig individuelt hvordan det oppleves, og det er få andre opplevelser som minner om orgasmen. Orgasmen kan også oppleves forskjellig fra gang til gang hos samme person. Noen ganger kan det føles nærmest som en eksplosjon, mens andre ganger mer som et lite "poff". Mange beskriver det som en varmefølelse, tissefølelse eller kribling som kjennes i hele kroppen. 

Noen gjenkjenner orgasmen ved at de kommer til et punkt der det blir veldig godt, for så at man ikke orker å fortsette stimuleringen. 

Slik du beskriver at du får rykninger i hele kroppen, og ikke klarer å kontrollere bevegelsene dine, så høres det ut som at du faktisk får orgasme! Om du opplever tissefølelsen som for intens, kan du forsøke å flytte litt på det du stimulerer med eller endre på bevegelsene, og se om følelsen endrer seg.

De fleste kvinner vil ha ulik opplevelse av orgasmene fra gang til gang eller i perioder. Mye spiller inn på hvordan den oppleves - for eksempel hvor lenge siden sist, dagsformen, situasjonen du får den i, om det er ved onanering eller samleie, hvor godt du klarer å slippe kontrollen, hvor god du er til å slippe orgasmen til, stress osv.. Opplevelsen av orgasme vil ikke minst være påvirket av tenningsnivået du har akkurat da.

Som du skjønner er det vanskelig å forklare hvordan det kjennes å få orgasme og hvordan du kan vite at du har det. Rådet blir at du fortsetter å nyte kroppen din og blir ordentlig kjent med deg selv slik at du finner ut hva som gir deg mest nytelse. Men først og fremst må du altså kjenne at du har lyst til å onanere/ha sex - at du er opphisset/ kåt.

Mange jenter får orgasme hvis klitoris stimuleres. Klitoris er for veldig mange kvinner, den mest erogene sonen på kroppen. Dette fordi det på klitoris og i området rundt er det mye nerver som gjør at det er følsomt og deilig å stimulere den. Studier viser at 75 - 90 % av kvinnene som får orgasme, sier at de er avhengig av direkte stimulering av klitoris for å oppnå det. Noen bruker bare fingrene sine, andre gnir seg mot en pute eller sammenrullet håndkle, mens andre igjen foretrekker dildo/ vibrator eller gjenstander som ligner.  

Det er viktig å klare/ tørre å slippe seg løs. Orgasme handler om å slippe kontrollen. Det er derfor viktig at du ikke stresser med å få (en bedre) orgasme, og tenker at "NÅ må jeg klare det!". Du må bare kjenne på nytelsen sexen gir deg, være i den nytelsen/fantasien og gi deg hen til orgasmen.  Bevegelse og bruk av musklene i underlivet øker blodtilstrømningen noe som er viktig for å oppnå orgasme, så bruk underlivet ditt aktivt - også når du har samleie. 

Ikke forsøk å presse fram en orgasme, la den slippe til. Jo mer du stresser med å oppnå orgasme, jo vanskeligere blir det. 

Håper dette kan være til hjelp og inspirasjon.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Vanlige spørsmål om orgasme

-Jeg får orgasme alene, men ikke sammen med kjæresten min. -Kan det være farlig får hjertet å få orgasme flere ganger etter hverandre? -Jeg lurer på hvordan jeg vet om han har orgasme.

Dette og andre spørsmål om orgasme kan du se svar på her.

Les mer

Orgasme

Orgasme

Hva er egentlig en orgasme? Hvordan føles det? Er det forskjellig fra gutter og jenter? Mange lurer på mye rundt orgasme. Gjør du? Kanskje du finner svar her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex