Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg får p-piller når jeg er 15 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har hatt sex med en kompis av meg. vi er kjempe gode venner . jeg stoler på han og vi bestemmte oss får å ha sex, så nå er jeg ikke jomfru lenger! dette skjedde for en måne eller noe sånt. men her er saken, jeg har lyst å gjør det igjen. Liksom det er som jeg har blitt hekta. mn hva om han ikke vi? jeg spurte om han ville ha sex og han sa : vi får se hva som skjer <3 hva skal de bety? jeg lurere også på hvordan jeg kan overtale mamma og pappa til å la meg få begynne på p-piller ?jeg vil begynne på dette pga jeg vil ikke bli gravid elns. ja. jeg bruker kondom mn vil ha p-piller og i tilfelle. men jeg kan jo ikke si at jeg har hatt sex , jeg kan ikke si at jeg vil ha sex, fordi da blir de sure og jeg vet a faen hva de vil si! mn de vil bli negatfit! foreldrene mine har hatt en del sex prater med meg, å di vil ikke like dette så jeg kan IKKE si de! men de gjør ikke noe får meg, og jeg kommer ikke til å si det! har ikke behov får det. men hvodan få p-piller da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er bra å lese at du er opptatt av å ha sikker prevensjon som beskytter deg mot uønsket gravditet, nå som du er seksuelt aktiv. 

Det er dessverre helt umulig for meg å si hva kameraten din legger i svaret han gav deg. Kanskje du kan spørre han hva han mener? For noen kan det å ha sex med en venn bli utfordrende dersom den ene kanskje utvikler mer følelser enn den andre, eller har mer lyst enn den andre. Husk at sex mellom to personer skal være lystbetont og frivillig hos begge parter. Ingen skal føle seg presset til å ha sex dersom de ikke ønsker det.

Får å starte opp med hormonell prevensjon som bl.a p-piller trenger du en resept fra lege siden du er under 16 år.

Etter at man er fylt 16 år, kan helsesøstre og jordmødre også skrive ut resept på p-piller og annen prevensjon.

Du kan oppsøke Helsestasjon for ungdom dersom dette finnes i kommunen din. Det er gratis og du trenger ikke å bestille time på forhånd. 

Ellers er det ikke noe særlig annerledes å gå til lege enn til helsesøster. Du trenger ingen underlivsundersøkelse.

De fleste leger vil nok skrive ut p-piller til en jente på 15 år, uten at foreldrene trenger å få vite det, dersom dette er et sterkt ønske fra jenten selv.

Jeg legger ved noen artikler under som du kan lese.

Lykke til!

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Sex med en venn

Vennesex (colourbox.com)

Har du sex med en person du ikke kaller for kjæreste? Det er ikke uvanlig. Slike forhold bør også følge noen regler for å forhindre at en av dere blir såret. De viktigste kan du lese mer om nedenfor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex