Hopp til hovedinnholdet

P-piller og sikkerhet

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hadde mellomblødninger når jeg brukte p-piller, så jeg sluttet for å få mensen. Hadde mensen i ca 1,5 uke (altså ca 0,5 lengre enn vanlig). Tok fjerde p-pilla i dag, men hadde sex og så sprakk kondomen. Det er jo ca 7 dager fra første pille som er sikkert, men det er «alltid» sikkert når du har gått på p-piller over lengre tid, regelmessig. Burde jeg kjøpe angrepille siden jeg har hatt en forlenget mensenperiode?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for ditt spørsmål!

Når du bruker p-piller er du sikker hele tiden også i den uka du har pause og får mensen. Det er kun på første brettet - når man starter med p-piller at man ikke er sikker før etter 7 dager. (Starter man på mensens første dag er man da også sikker med en gang.) Senere er man sikker hele tiden så fremt man tar pillen hver dag til omtrent samme tid. 

Det betyr at du var beskyttet så fremt du har tatt pillen hver dag og at pausen fra virksomme p-piller ikke var lengre enn 7 dager. Hvor lenge blødningen varer betyr ikke noe for sikkerheten. Har du hoppet over mensen en stund er det ikke unormalt om blødningen varer lengre enn den mensen du hadde før.

Så fremt du startet på med pillene etter 7 dager var du beskyttet. Ble pausen fra piller like lang som mensen (1,5 uke) var du ikke lenger sikker og bør bruke nødprevensjon.  

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex