Hopp til hovedinnholdet

Funker angrepillen 2 dager etter ubeskyttet sex?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. For to dager siden hadde jeg og kjæresten min ubeskyttet sex, han kom ikke inni meg men jeg er redd for at jeg fikk precum inni meg. Jeg har hørt at man fortsatt kan bli gravid av precum bare at sjansen ikke er like stor. Jeg er veldig redd for at jeg har blitt gravid. Jeg skal få mensen 27. Men tenk om jeg ikke får det?? Og jeg har hørt at angrepille ikke funker 100% så tenk om jeg uansett blir det gravid? Det er i tillegg to dager siden vi hadde det, funker angrepiller så seint? Jeg har også hørt at med angrepiller så utsettes også mensen med to uker, tenk om jeg den ikke funker også er jeg egentlig gravid!!? Jeg er veldig redd og vet ikke hva jeg skal gjrøe. Kan man få noen sykdom i livmoren av angrepiller? Kan du fortelle meg hva som er best å gjøre? Det er to dager siden vi hadde sex. Har ikke tatt angrepiller. Jeg tørr heller ikke å dra å kjøp det på apoteket, hvordan skal jeg gjøre dette om du anbefaler det?? Foreldrene mine vet ikke om dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er flere løsninger tilgjengelig for deg. Det er to forskjellige "angrepiller". EllaOne kan man ta inntil 5 dager etter ubeskyttet samleie og er anbefalt i din situasjon. Det er selvfølgelig anbefalt å ta pillen så raskt som mulig, men den funker i inntil 5 dager. Det at han ikke kom inni deg reduserer faren for graviditet, men som du sier er ikke faren nullet ut. Du bør oppsøke apoteket snarest og få tatt denne pillen for å redusere faren for graviditet til et minimum.
Det er en metode til. Om legen din (eller jordmor) setter inn en kopperspiral innen 5 dager etter ubeskyttet sex vil spiralen gjøre slik at et evt. befruktet egg ikke fester seg i livmorslimhinnen.
Det er ikke økt fare for sykdom i livmoren om man bruker "angrepille".

Du kan sjanse på at dette går greit, men du skal vite at du enda kan gjøre noe med denne situasjonen du er i nå.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Avbrutt samleie - "å hoppe av i svingen"

Par i senga (colourbox.com)

Har dere hatt avbrutt samleie (uten prevensjon), såkalt ”hoppe av i svingen”. Det er risikabelt og jenta kan bli gravid.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om idrett og trening?

Når kom snowboard til Norge?