Hopp til hovedinnholdet

Jeg mister ereksjonen når jeg skal ha samleie.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst til å ha samleie med ei jente, men jeg har et problem. Når jeg får sjansen mister jeg ereksjonen min. Penisen min fungerer som den skal ellers, men når jeg skal ha sex bare slutter den å fungere. Jeg vet ikke om det er fordi jeg blir nervøs ellerno, men jeg må få fikset det. Håper jeg kan få svar så fort som mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Du beskriver et klassisk prestasjonsangstproblem, eller stressrelatert ereksjonssvikt som det også kalles, noe mange gutter/menn opplever. 

Når en gutt mister ereksjon i forbindelse med samleie, fører det ofte til en følelse av ikke å ha kontroll over kroppen sin og at kroppen svikter han. Ereksjon er for de fleste menn det viktigste beviset på deres "manndom", og når den plutselig svikter, kan det fort bli et problem; du blir veldig obs på at ereksjonen kan forsvinne, og du begynner (bevisst eller ubevisst) å stresse for at det ikke skal skje igjen - du vil jo ikke svikte i det avgjørende øyeblikk! Det gjør at stresshormoner tar over styringen og de er hemmende for ereksjonen. Så i isteden for å være i følelsene dine og la kåtheten styre det hele, begynner du å tenke, blir redd for å svikte, begynner å stresse - med det resultatet at ereksjonen garantert forsvinner eller uteblir. De aller fleste menn opplever dette en eller flere ganger i løpet av livet og ofte skjer det bare en eller noen ganger over en kort periode, for så å gå seg til av seg selv. 

Om du har lest om ereksjonssvikt på nettet, og har du sikkert sett at rådene handler om å snakke sammen og ikke stresse. Grunnen til at alle rådene handler om dette, er fordi det er det som fungerer! Det finnes dessverre ingen "quick fix". Du må få troen på deg selv. 

Om du tenker at det sikkert skjer igjen eller at du aldri vil klare å få det til, så gir du litt opp, og lar ereksjonssvikten styre deg. Du vil sannsynligvis oppleve flere mislykkede forsøk i livet framover, men poenget er å la dem skje uten at de skal ødelegge for neste samleie igjen. 

Det som skjer når man har et "vellykket" samleie, er at man klarer å være i nytelsen og la lysten/følelsene flyte fritt. Du kan tenke deg en sirkel av signaler fra hodet, der lysten oppfattes, til penis om at den skal bli hard, som igjen sender signaler til hjernen at jo, dette funker. Og klarer du å bli i følelsen, forsterkes signalene fra hjernen til penis, som bli enda hardere, og slik fortsetter signalene i sirkel helt til nytelsen er så stor at du får utløsning/ orgasme. 

Det som skjer når du mislykkes, er at det kommer inn en forstyrrelse: en tanke, stress, redsel ... som bryter sirkelen. Signalene stopper opp, og penis mister drivkraften til å holde seg stiv. 

Neste gang dette skjer, skal du forsøke ikke å gi opp. Tenk heller på det som en trening til at du skal bli bedre: "Ok, nå skal jeg bare testes!" Ta en liten pause, la stress/redsel fly videre, finn tilbake til lysten din, kos og nyt nærheten til kjæresten din, slapp av og responsen fra kroppen din kommer sannsynligvis tilbake slik at dere kan forsøke igjen etter en stund.

Noen andre råd til deg:

Husk at ereksjon, orgasme, ejakulasjon og lyst kan ikke presses fram, men må slippes til.

Det kan være en god ide å lære kroppen sin å kjenne (på nytt?). Finn dine punkter/ områder på kroppen som kan gi deg ekstra nytelse (erogene soner). Det kan være brystvortene, øreflippene, området rundt anus, pungen - egentlig overalt. Du må finne dine og "bruke" dem når du skal ha sex slik at du lettere klarer å være i følelsene dine. 

Forsøk også å få tak i dine seksuelle fantasier. Hva gjør deg opphisset/ kåt? Du kan lage dine egne bilder, situasjoner eller "filmer" som du kan benytte når du har sex. I stedet for å slippe til tanken på at du MÅ få/beholde ereksjonen, så kan du heller leve deg inn i en fantasi. Dette er også ofte til hjelp.

Når du onanerer skal du visualisere (tenke deg gjennom) et vellykket samleie fra start til slutt. På den måte lærer du hjernen/kroppen hvordan dette skal fungere.

Det aller viktigste er at du har lyst til å ha sex. Har du ikke det eller føler deg usikker, må du la være å forsøke. Det er i alle fall viktig at du ikke "maser" på deg selv eller legger press på deg om at du MÅ prestere. Etterhvert som du klarer å slappe mer av og få troen på deg selv som sexpartner så vil dette gå seg til. Du klarer å beholde ereksjonen når du onanerer, så du vet at kroppen din fungerer!

Les gjerne vedlagte artikler.

Håper dette er til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gutt og kåt, men får ikke ereksjon.

Gutt får ikke ereksjon (colourbox.com)

Skulle ha sex i går og var skikkelig kåt, men når vi skulle igang ville ikke kuken få stå, hvorfor skjer dette.....? Gutt på 15 år spør om et vanlig problem.

Les mer

Kåt, men kroppen gir ikke forventet respons.

Jente sitter i senga og tenker (colourbox.com)

Veldig mange sliter med å få kroppen til å fungere som forventet i en seksuell situasjon. Lysten på sex er der, kanskje til og med veldig sterk, men den kroppslige responsen uteblir. Skjeden blir ikke våt... Penis blir ikke stiv... Hvorfor skjer det, og hva kan du gjøre med det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex