Hopp til hovedinnholdet

Jeg tør ikke å ha sex lenger, selvom jeg har lyst. Hvordan trosse barrieren

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Da jeg var 16 år hadde jeg sex for første gang, og siden det har jeg hatt det med 6 andre gutter. Men alltid i beruset tilstand. Forrige gang det skjedde er nå 1,5 år siden. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er på en måte komt opp en sperre, og jeg tør liksom ikke å gjøre det lenger. Jeg har lyst, men jeg har bare blitt kjempeusikker. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre under samleie eller hvordan jeg skal gå frem. Og siden det har gått så lang tid føler jeg at jeg har tatt et steg bakover.. Jeg var ikke bekymret for å ha sex da jeg var 16-17, men nå synes jeg det er skummelt. Mine venninner har kjærester eller regelmessig sex, så jeg vil ikke snakke med de om det, fordi jeg synes det er flaut. Det er en jeg liker og som jeg vet vil ligge med meg, men jeg vet også at han er mye mer erfaren enn meg, så jeg er bare redd for at det blir klønete og kleint. Hva skal jeg gjøre for å trosse denne barrieren? Hvorfor er jeg så redd for det? Det føles som jeg er jomfru, men jeg er jo ikke det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er nok flere som kan kjenne seg igjen i det du skriver. Mange gruer seg til å ha sex, enten det er første gang eller det er med en ny partner. Å være usikker og bekymre seg kan legge en demper på opplevelsen, og for noen hindres man i å ha sex.

Seksualiteten din henger sammen med den opplevelsen du har av deg selv. Sliter du med lav selvtillit og/eller dårlig kroppsbilde, kan du jobbe med å styrke den selv. Hvordan du tenker påvirker hva du føler og bekymrer deg over. 

Man er sårbar i en intim setting med en annen person, og derfor er det ofte viktig å føle seg trygg på den man har sex med. Om du velger å ha sex med ulike eller har sex med en fast partner, vil også gjøre noe med hvordan du føler deg. Et problem med seksualitet med en som er fremmed er at det kan være vanskelig å si hva man liker, hvilke stimuli som må til for at man skal få en optimal opplevelse eller orgasme. Da kan det bli en lite tilfredsstillende opplevelse for begge parter. For din del kan det oppleves helt annerledes nå når du er litt eldre og dersom det skjer i edru tilstand med en du er trygg på. Kanskje kan du utforske tankene du har knyttet til dine tidligere opplevelser og erfaringer? Hva slags følelser gir tankene deg?

Det er alltid en fordel at du kjenner din egen kropp og seksualitet før du skal dele sex med en annen person. Når du kjenner deg selv og hva som skal til for at du har nytelse, er det lettere å formidle dette videre til en partner. Ved å finne ut av hva du liker gjennom onanering vil du også kunne bli tryggere på deg selv. Grunnlaget for et godt seksuelt selvbilde er å være trygg på egen kropp.

På helsestasjon for ungdom jobber det helsepersonell som er vant til å prate med ungdom om sex og samliv. Så lenge dine tanker om sex oppleves som en barriere og setter sperrer for deg vil jeg anbefale deg å prate med noen om dette. Ved å sette ord på tanker og følelser kan det være enklere for deg å se hva det skyldes, og finne andre måter å tenke på slik at du kan få et bedre seksualliv igjen.

Lykke til!
 
Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Selvtillit på sex og prestasjon

Par i senga (colourbox.com)

Er du sjenert, redd for å ikke være "god nok i senga", eller ikke greie å leve opp til partnerens forventninger. Å bli tryggere på seg selv i slike situasjoner vil gjøre sex til en bedre opplevelse.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sexskole

kropp (colourbox.com)

Sex er mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med kroppen og seksualiteten din. Hvor godt kjenner du deg selv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex