Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig redd for å ha klamydia

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15år og har noen spørsmål til dere jeg gjerne vil få svar på:) Jeg har hatt sex med kjæresten min og er veldig redd for å ha klamydia. Det svir veldig i underlivet og klør endel, er dette tegn til at jeg har klamydia? Og hvor får jeg evt sjekke det ut uten at foreldrene mine trenger å få vite noe om det?://

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!

Dersom du har hatt ubeskyttet samleie med kjøresten din kan du ha blitt smittet av klamydia. Hvert fall om han har hatt ubeskyttet samleie med andre jenter før deg. Men det kan også være at du er smittet fra før dersom du har hatt ubeskyttet samleie med en annen gutt tidligere.

Svie og kløe i underlivet kan være tegn på at du har klamydia eller andre kjønnssykdommer. Men det kan også være tegn på ubalanse i skjeden eller tegn på at du har en soppinfeksjon.

Jeg vil anbefale deg å kontakte helsestasjon for ungdom der du bor. Der kan du ta test for kjønnssykdommer gratis. Foreldrene dine trenger ikke å få vite om du har klamydia. De trenger ikke engang å få vite at du har vært på helsestasjon for ungdom for å sjekke deg.

Du kan også gå på apoteket og kjøpe soppmiddel, for eksempel Canesten eller Pevaryl. Dette er midler som du ikke trenger resept på.

Husk at kondom er det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex