Hopp til hovedinnholdet

Når kan man ta abort, hva koster det og kan jeg bli gravid igjen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hvis man skal ta abort? hvor gammel må man være, hvordan fungerer det, hva er prisen, og hva skjer med barnet? Kan jeg aldri bli gravid igjen, hvis jeg tar abort? Må vite alt om det fort

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så fint at du tar kontakt med Ung.no.

Du hadde mange fine spørsmål som jeg skal forsøke å svare på I tur og orden.

Det er ingen aldersgrense på når man kan få tatt abort. Det er hvor langt man har kommet I graviditeten som bestemmer dette. En kvinne har rett til selvbestemt abort til og med 12 graviditets uke.

Når man har bestemt seg for at man ønsker abort tar man kontakt med sykehuset, gynekologisk poliklinikk, for en forundersøkelse. Alle som søker abort må til en forundersøkelse først. Der vil det vil det bli gjort avtale om når man skal komme tilbake for selve aborten og om det skal tas en medisinsk eller kirurgisk abort. I dag er det mest vanlig med medisinsk abort. Man trenger ingen henvisning fra lege eller andre for å kunne ta kontakt med sykehuset. Abort I Norge er gratis og vi har fritt sykehusvalg.

Du spør også om hva som skjer med barnet. Det man aborterer blir behandlet som annet organisk avfall på sykehuset.

 

Man kan fint bli gravid igjen etter en abort. Det er derfor viktig at man beskytter seg mot uplanlagt graviditet etter en abort ved bruk av prevensjon. Man er ikke beskyttet mot graviditet som følge av aborten. Det kan være lurt å ha tenkt gjennom hvilken form for prevensjon man ønsker å starte på før man kommer på sykehuset, slik at man får startet opp på prevensjon så raskt som mulig. Informasjon om prevensjon kan man få hos Amathea, Helsestasjonen for ungdom og hos fastlegen.

 

4 uker etter en abort er det anbefalt at man tar en graviditetstest. Denne kan man ta gratis på Amathea samtidig som man får etterabortsamtale. Testen kan også tas på Helsestasjon for ungdom, hos fastlegen eller man kan kjøpe den på apotek og butikk. Man bør ikke ta testen før det har gått fire uker da hormonene henger I kroppen en tid etter aborten.

Håper dette var svar på dine spørsmål :)

Jeg legger ved noen artikler du kan se litt mer på.

Lykke til:)

 

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex