Hopp til hovedinnholdet

Ubeskyttet samleie og nødprevensjon.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år. I går hadde jeg samleie uten kondom, og jeg går heller ikke på p-piller eller noe sånt. Samleien varte bare kun i ca 10-15 sek, så jeg er veldig usikker og redd for at jeg kan bli gravid. I dag tidlig fikk jeg mensen, og jeg har hørt at man mest sannsynligvis ikke blir gravid når man får det dagen etter, men er veldig usikker. Men uansett tror dere jeg kan blir gravid når vi hadde samleie i kun 15 sek, eller er det nok? Burde jeg isåfall ta angrepille? Og hva synes dere? håper på svar og noen gode råd Håper på svar, tusen takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det at du har fått mensen indikerer at du ikke er blitt gravid og du trenger ikke å ta nødprevensjon.

Det er minst sjanse for å bli gravid rett før mensen og under mensen, men helt trygt er det ikke. Derfor bør du ikke praktisere "avbrutt samleie" eller "sikre perioder" om du er redd for å bli gravid. Dette fordi det ikke er sikre prevensjonsmetoder.

Det kan komme litt blank væske ut av penis før selve utløsningen når gutten er seksuelt opphisset. Det er det som kalles precum. Det er et slags glidemiddel for sæd, og kommer vanligvis før sædutløsningen.

Denne væsken kan inneholde sædceller. Dersom det er sædceller i denne kan du bli gravid. Faren for graviditet er ikke så veldig stor, men den er tilstede, så avbrutt samleie er en usikker form for prevensjon og du blir før eller siden gravid dersom du praktiserer dette over tid.

Vil du være helt sikker på å ikke bli gravid, må du bruke prevensjon konsekvent. Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsestasjon for ungdom der hvor du bor. Det er en gratis helsetjeneste. Der kan du få prevensjonsveiledning og resept på hormonell prevensjon. Alternativt kan du oppsøke fastlegen din

Når du er under 16 år må du betale for prevensjon, men straks du fyller 16 år vil dette være gratis for deg. 

Om du ikke skulel få neste mens som normalt vil jeg anbefale deg å ta en graviditettest. 

Les gjerne artiklene under svaret mitt. 

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex