Hopp til hovedinnholdet

Er det slik at stort sett alle jentene er trange første gangen de har sex?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt mye på å ha sex med kjæresten min for tiden... Jeg vet ikke hvordan det hele fungerer. Jeg er utrolig redd for at jeg er for trang, og at han ikke klarer å komme inn. Er det slik at stort sett alle jentene er trange første gangen? Det som er litt bra er at ingen av oss har hatt sex før, men det kan jo og gjøre det vanskelig? Vi snakker om det sammen, og vi vet like mye begge to egentlig. Men jeg føler meg klar osv, men jeg er så usikker på om det er ille om jeg er trang.. En ting jeg også er redd for er at jeg blir gravid. Jeg går på p-piller, men vet ikke om det hjelper så mye. Jeg er også redd for at jeg blør første gangen, liksom hva vil han tenke om jeg begynner å blø? vi lærer stort sett ingenting om dette på skolen, og det gjør det enda mer vanskelig.... Hva mener du/dere?? Trenger virkelig hjelp! <3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Det er flott å forberede seg før man skal ha sex første gang, slik du gjør nå.

 

Skjeden er et kjempe elastisk organ, både i bredden og lengden. Mange tenker på skjeden som et "rør" som er så og så langt og bred, men det stemmer ikke. Til vanlig er skjeden et sammenklappet organ der slimhinnen ligger i folder mot hverandre. Når ei jente blir seksuelt opphisset vil elastisiteten sørge for at skjeden utvider seg det som trengs for at det som føres inn skal få plass. Det betyr at den tilpasser seg og får god passform uansett om penis er liten eller stor. Og jo mer opphisset du er, jo mer våt, myk og elastisk vil skjeden bli. Etter samleiet trekker skjeden seg sammen igjen.

En måte du kan sjekke om det blir problemer med å føre inn penis fordi skjeden kanskje er trang, er at du selv forsøker å føre noe inn i skjeden med økende størrelse. Start med for eksempel en finger. Når det går greit, øker du til to, eller noe annet som har en litt større tykkelse. Slik fortsetter du til du klarer å få inn noe på størrelse med en penis/dildo. 

Det beste er å gjøre dette når du er kåt og ønsker å onanere - da er skjeden nemlig mer elastisk enn når du ikke er kåt. 

Du kan også ta inn to fingre på hver side og trekke skjeden ut mot hver side, og på den måten tøye det hele. 

Sannsynligvis vil det gå helt fint om du klarer å slappe av i musklene, og skjeden din er klar (våt nok). Benytt eventuelt glidemiddel for å hindre friksjon. 

Noen jenter blør litt ved første samleie fordi skjedekransen kan få en liten rift om den er veldig trang. Men mange jenter blør ikke. Dette det jo noe dere kan snakke om, slik at han er forberedt på at det kanskje kan blø litt. Om det skjer, så er det helt naturlig, og ikke noe du skal føle deg brydd over. 

Det er flott at du tenker på å hindre uønsket graviditet ved at du bruker p-piller. Om du tar p-pillen slik du skal, og det aldri går mer enn 36 timer mellom to piller, så beskytter p-pillen mer enn 99 %. 

Forsøk å slappe av og nyte når dere skal ha sex sammen. Gjør det som føles naturlig, og ikke tenk på hva som er "riktig" å gjøre. Det finnes ingen fasit på hvordan ha sex sammen, så med litt nysgjerrighet, lek og utforskning, så finner dere ut hva som passer for dere. 

Lykke til.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksualundervisning

Tegner i skolebok

Få seksualundervisning på en halvtime.Trengs filmen for undervisning på skolen, kan den bestilles fra RFSU

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex