Hopp til hovedinnholdet

Kan fastlegen vite at hun tok en angrepille på helsestasjonen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært på helsestasjonen for å få angrepille. Jeg vil helst at mamma ikke skal få vite noen ting. Men i morgen skal jeg til fastlegen min sammen med mamma for å få noen piller. Er det sånn at fastlegen kan se at jeg har tatt angrepille og sier det høyt?.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Så fint at du har vært på helsestasjonen og fått ordnet angrepille når du trengte det.

Nei, fastlegen din kan ikke se at du har fått en angrepille og legen skal heller ikke fortelle det til moren din, uten at du sier at det er greit.

Helsepersonell har taushetsplikt. Helsestasjonen informerer ikke fastlegen din om hva du har fått eller gjort på helsestasjonen. Det er taushetsbelagte opplysninger som ikke deles uten videre. Da må først helsestasjonen be deg om tillatelse til å snakke med fastlegen din, og det er ikke grunn til det for en angrepille.

Siden du er over 12 år kan du gå til fastlegen uten at foreldrene vet det. Du kan snakke med fastlegen uten at mamma er tilstede, hvis det er ting du vil snakke med legen om uten at mamma vet det.

Når man er over 12 år, skal ikke foreldrene få vite opplysninger om deg når du ikke ønsker det. Din begrunnelse skal respekteres, spesielt når det handler om seksuell helse, slik som angrepille gjør. 

Det finnes ganger hvor en helseperson må vike fra taushetsplikten, men det er først når det er fare for liv og helse. Et eksempel på det er hvis et barn blir mishandlet hjemme og helsepersonen har da en plikt til å melde i fra til barnevernet. Men da bør, i de fleste tilfeller, barnet få vite om det først. Du kan lese mer om taushetplikt i linken.

Jeg håper at dette er svar på det du lurte på. Jeg legger ved flere artikler, men også noen om kondomer og hormonell prevensjon som du kan lese litt om. Er du moden nok til å ha sex, så er du også moden nok til å tenke på prevensjon:)

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Ungdom krever kondom!

Gutt holder et kondom (coloutbox.com)

Noen ganger er det vanskelig å be om å bruke kondom. Eller ingen har husket å ta med et kondom… Det finnes mange unnskyldninger for ikke å bruke kondom, men er de gode nok til å akseptere det å ha ubeskyttet samleie?

Ungdom har talt: Vi krever kondom! Hver gang, og under hele samleiet.

Stem også i vår kondom-VOTE

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser