Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart for en 14 og 15 åring å ha sex?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om det kan bli straffbart om jeg (15) har sex med en gutt på snart 14? Vi kjenner hverandre ikke så godt, men går på samme skole og snakker sammen hele tiden på snap. Han virker veldig moden i alderen til å være så ung. Han har sagt at han liker meg, men jeg er faktisk litt itvil på om jeg liker han tilbake. Han snakker mye om sex, av og til føler jeg at det faktisk kan bli litt mye. Engang så spurte han meg om vi kunne ha sex innen vi var 17 og jeg vet faktisk ikke om jeg vil eller ei. Av og til føler jeg meg helt klar, men jeg blir ofte litt usikker. Er det dumt å gjøre det nå? Og kan jeg bli straffet siden jeg er eldre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er mange tanker og følelser rundt det å debutere seksuelt. Når jeg leser deg du skriver, så tenker jeg at du enda trenger tid før du er klar for å ha sex første gang. Selv om du av og til føler deg klar, så har du en usikkerhet som gjør at du ikke er sikker på hva du skal gjøre.
Det kan nesten høres ut som gutten du har kontakt med presser det litt med å snakke så mye om sex. Husk at det alltid er du som bestemmer når du er moden for sex. 

Det som er lurt er å vente til du treffer en du føler deg trygg på og som du stoler på. En du kan bruke tid på å bli godt kjent med, og som du kanskje også har følelser for. 
Det er bare du som bestemmer når du er moden for sex, men det er lurt å gi seg selv tid til å kjenne på om følelsene er riktige. Ikke la det presse til noe du ikke er moden eller klar for!

Det er slik at straff faller bort når to ungedommer er omtrent like i modenhet og alder. Er man 14 og 15 år, så vil det vurderes slik. Du kan lese mer om det i artikkelen om seksuell lavalder nedenfor.

Du kan gjerne ta en prat med helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom for å få råd og veiledning om seksalitet. Det kan også være lurt med tanke på veiledning om bruk av prevensjon som er viktig når du etter hvert blir seksuelt aktiv med andre.

Jeg vil anbefale deg å gå inn på "Din kropp er skapt til glede" å lese om jenters seksualitet.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene