Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 og lurer på om det er dumt/ulovlig å ha sex med en på 12?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 13, blir 14 i desember og jeg lurer på om det blir dumt/ulovlig om jeg har sex med en som er 12 blir 13 i mai? Hva tror du mammaen min sier til det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du er nysgjerrig og ønsket å utforske din seksualitet sammen med en annen. Det er 16 år som er den seksuelle lavalder. Den er satt for å beskytte barn mot å ha sex før de er modne for det. 

Barn på 12 og 13 år er ikke modne, hverken kroppslig eller psykisk, for å ha sex og skal derfor ikke ha det. Og hvis du snakker med noen voksne vil de nok være helt klar på dette, også din mamma.

En må nemlig være moden nok til å forstå konsekvensene av å ha sex med et annet menneske. Da må en bla. tenke på at det er viktig å beskytte seg mot kjønnssykdommer og uønsket graviditet.

Går en over denne grensen, kan en kan utvikle et feil syn på seg selv og egen kropp og seksualitet. Dessuten kan det føre til at en blir dårligere til å sette egen grenser og respektere andres grenser. 

Men mange unge utforsker egen kropp ved å onanere, og det er både lurt og godt for deg. På den måten blir en kjent med egen kropp og vet hva en liker. 

Hvis du har mange spørsmål om kropp og seksualitet, anbefaler jeg deg å ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få svar på mange ting.

 
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex