Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 og har hatt sex med kjæresten min på 14, er det straffbart?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt sex med kjæresten min som er jevnalderet med meg (hum er 14 nå men straks 15 jeg ble nylig 15) å jeg lirte på er det straffbart for oss og ha sex? Kan jeg puttes i fengsel for det når begge samtykket etc? Takk for raskt svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ifølge straffeloven § 302 er det ulovlig å ha sex med noen mellom 14 og 16 år. Det spiller ingen rolle om begge har samtykket.  

En av grunnene til at vi har denne lovbestemmelsen er å beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk. Sex bør være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, kan det være en vond følelsesmessig opplevelse. Sex kan også få alvorlige konsekvenser som gravididet eller kjønnssykdommer dersom man ikke er flinke til å beskytte seg. Regelen er laget for å sikre at ungdom er modne nok til å ta et veloverveid valg, ved at de er sikre på seg selv og har kunnskap om mulige konsekvenser.

Den kriminelle lavalderen er 15 år. Dette innebærer at hvis man har fylt 15 år, så kan man bli straffet for lovbrudd man begår. 

Teoretisk sett kan du dermed bli straffet for å ha sex med kjæresten din. Fordi hun er under den kriminelle lavalderen, kan hun derimot ikke bli straffet. 

Det er likevel lite sannsynlig at du vil bli straffet for dette. For det første er det en forutsetning for straff at noen anmelder forholdet. For det andre er det en bestemmelse i straffeloven § 308 der det står at straffen kan falle bort dersom de involverte er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Dere er veldig nærme i alder. Du ville uansett ikke ha havnet i fengsel. Det er svært sjelden at barn under 18 år må sone i fengsel.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex