Hopp til hovedinnholdet

Da vi prøvde så var det veldig vondt og jeg begynte å blø.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 14 år som har litt problemer når det kommer til samleie. Jeg og kjæresten min har vært sammen en stund nå og vi er begge enige og har lyst til å ha sex (i form av samleie). Vi har gjort andre ting og begge er klare. Da vi prøvde så var det veldig vondt og jeg begynte å blø, jeg tror det var fordi jeg ikke slappet av nok. Vi har prøvd flere ganger, og hver gang så går det ikke fordi det er akkurat som penisen treffer en vegg inni skjeden min og den vil ikke inn og det ender som oftest med at jeg bare får veldig vondt, får små rifter og vi må stoppe. Jeg passer alltid på at jeg er veldig våt og slapper av når vi skal prøve. Jeg bruker også glidemiddel slik at den skal gli lettere inn men det virker som at ingenting funker. Jeg lurer på hva årsaken til dette kan være? Og hva kan jeg gjøre for å gjøre det mer behagelig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Kan det være at dere fører penisen rett inn/opp i skjeden, i stedet for litt bakover? Hvis dere fører penisen rett inn/opp, støter den mot den bakre skjedeveggen, noe som er smertefullt. Skjeden går ikke rett inn/opp, men litt bakover, mot ryggsiden. 
Det er fint at du er ordentlig seksuelt tent. Da er skjeden våt og utvidet. Men hvis du engster deg eller bekymrer deg, forsvinner den seksuelle tenningen raskt og skjeden blir tørr og trang. Da kommer det rifter og små sår på grunn av friksjonen fra penisen.
Det som også kan skje, er at du ubevisst strammer musklene i bekkenet. Da kan skjeden nesten lukke seg og det blir trangt og vanskelig å få inn penisen. For å unngå dette må du bevisst slappe av i musklene i bekkenet; slippe musklene ned, mens du puster sakte ut, i det han fører penisen inn. Se hvordan du kan få bedre kontroll på musklene i bekkenet og også øke nytelsen, i den vedlagte artikkelen om ikke å få orgasme ved samleie.
Skjedekransen og åpningen i den, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra jente til jente. For mange vil det skje uten noen form for besvær, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller noe smerte. I noen tilfeller kan skjedekransen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn. I sjeldne tilfeller kan penetrering være vedvarende smertefullt. En legeundersøkelse kan da avgjøre om åpningen er så liten/trang at den må utvides med et lite inngrep, eller om det kan være andre årsaker til smertene. Hvis du tror dette er årsaken, må du snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 
Du og kjæresten din kan lese dette og artiklene sammen, og snakke om det dere leser. 
Husk prevensjon.


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex