Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg være redd for å bli gravid om jeg har sex første gang?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig lyst til å ha sex, men er redd jeg ender opp med å bli gravid. Jeg har ikke lyst til å bli gravis dør jeg er sånn 18-20 eller noe. Men har veldig lyst til å ha sex med kjæresten min. Hvor stor sansynelighet er det for å bli gravid første gang man har sex? Må man være ekstra forsiktig? Burde jeg være bekymret?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14år!

Det er kjempe fint at du skriver til oss i ung.no når du lurer på noe! Sex er et tema som tar opp mye plass i tankene til mange ungdom og som for mange er et tema som byr på mange spørsmål. Det er absolutt ingenting i veien med å ville ha sex, men det er flott at du tar hensyn til implikasjoner ved å ha sex.

At du vil ha sex med kjæresten din er en fin ting. For mange er sex en intim handling mellom to personer som stoler på hverandre og som er glad i hverandre. Det er viktig at når man debuterer sexuelt at det er med et menneske man føler seg trygg og komfortabel med, slik at man ikke ender opp med å gjøre noe man ikke egentlig vil. Du skriver at du er 14 år, og dersom kjæresten din er like gammel eller under 16 år så kan dere ikke straffes for å ha sex da dere er under den kriminelle lavalderen på 16 år etter norsk lov. Men dersom kjæresten din er 16 år eller eldre så er dette en viktig faktor å ta hensyn til.

Man skal alltid være forsiktig når man har sex med tanke på graviditet. Uansett om man har hatt sex mange ganger, eller om det er første gang, så lenge jenta i forholdet har fått mensen for første gang så kan hun bli gravid. Sannsynligheten er høyest for at man blir gravid når man har eggløsning, det vil si gjennomsnittelig omtrent to uker etter at du har fått mensen dersom du har en 28 dagers syklus. Men slike målinger er ganske unøyaktige og det er ingen garanti for at man ikke kan bli gravid.

Prevensjonsmidler er den beste måten å beskytte seg på under samleie. Når jeg skriver beskyttelse så mener jeg både mot å bli gravid, men også mot kjønnssykdommer som kan smittes fra person til person gjennom intim kontakt og sex. Det finnes flere ulike typer prevensjon, men den aller vanligste formen er kondomer. Kondomer kan fås gratis hos blant annet lokale helsestasjoner. Andre prevensjonsmidler kan være p-piller eller p-stav, men slike midler må skrives ut på resept av lege.

Sexuell debut og spørsmål rundt sex og graviditet har helsemedarbeidere både på skoler og i lokalområdet god peiling på. Dersom du fortsatt er usikker og har ting du lurer på så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med et slikt tilbud, de er gratis for ungdom og kan gi mange gode tips og perspektiv!

Det ligger ved non artikler som du kan ta en titt på for noen ekstra tips og råd.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet