Hopp til hovedinnholdet

Jeg hadde sex, vet ikke om jeg likte det -  ble på en måte presset

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg vet ikke hvordan jeg skal si dette men jeg hadde nettopp sex med noen jeg er veldig glad i. jeg vet ikke om jeg likte det eller ikke eller om jeg var så veldig konfortabel med det. jeg ble ikke presset men jeg føler også at jeg ble det på en måte og det er veldig vanskelig å snakke om det. er det noe jeg bør være redd for etter jeg har sex. jeg tør ikke å snakke om det med noen andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

Jeg forstår at dette er vanskelig å snakke om. Du er ung og langt under den seksuelle lavalder. Slik du beskriver det som har skjedd tolker jeg det som et overgrep og det er uansett straffbart å ha sex med deg, med mindre dere er like gamle og begge var enige i å ha sex. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes. Det er ikke vanlig at ungdommer som frivillig har sex med hverandre blir straffet for dette. 

Du forteller at samleiet var med noen du er veldig glad i. Hvis denne personen er eldre enn deg og har utnyttet at du er veldig glad i han er ikke det greit. Du er i kommet i vanskelig situasjon hvor det ikke er lett å varsle eller anmelde det som har skjedd. Du risikerer å miste en du er glad i. Hva tror du skjer om du sier nei til å ha sex med han neste gang? Hvis han fortsetter å på en måte presse deg må si nei til å være med på seksuelle handlinger du ikke er sikker på at du liker. Det er din kropp som du bestemmer over. Godtar han ikke det er han ikke din venn og du bør tenke deg godt om før du har mer kontakt med han. 

Du spør også om det er noe du bør være redd for etter å ha hatt sex. Hvis han ikke brukte kondom kan du bli gravid og bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som for eksempel klamydia.

Har du regelmessig mens? Hvis mensen uteblir må du ta en graviditetstest. Hvis du trenger hjelp til det råder jeg det til å ta kontakt med helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Du sier at du ikke tør å snakke med noen, men jeg råder deg allikevel til å snakke med noen om det som har skjedd. Hvis det er vanskelig å snakke med foreldre / foresatte kan du snakke med helsesøster om det som har skjedd og får hjelp til å takle det. Helsesøster hjelper deg også med det valget du må ta dersom du har blitt gravid.

Hvis dette er et forhold med en ung gutt som blir å utvikle seg slik at du ønsker å ha regelmessig sex med han er viktig at dere bruker sikker prevensjon. Helsesøster kan hjelpe deg med det også. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex