Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor skal man bruke kondom? Hvis ingen av personene har noen infeksjoner eller sykdom da?

Gutt 15 år
 

Spørsmål
Jeg er litt usikker på det å bruke kondom.
Man bruker det for å beskytte seg selv mot å spre infeksjoner og sykdom, men hva hvis begge personene ikke har noe infeksjoner eller sykdom? Er det ok å ikke bruke kondom da? Lurer litt.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Kondom beskytter på to måter:
For det første beskytter den mot seksuelt overførbare sykdommer (kjønnssykdommer), for det andre beskytter den mot uønsket graviditet.

De som ikke har hatt seksuell kontakt har ikke kjønnssykdommer, og så lenge man er i et fast forhold der begge er trofaste oppstår det ikke sykdommer av seg selv. Da kan man i stedet bruke fast prevensjon som kun beskytter mot graviditet.

Dessverre finnes det ikke fast prevensjon for gutter. For jenter finnes det p-piller, p-plaster, p-sprøyte, spiral, minipiller og p-stav. For at kjæresten din skal bruke noe av dette må hun oppsøke fastlege eller helsestasjon for ungdom for å få resept.

Husk at en uønsket graviditet har store konsekvenser, uansett hva man velger å gjøre når det skjer, og konsekvensene angår også gutten, i aller høyeste grad, selv om det er jenta som fullt og helt avgjør om hun vil beholde barnet eller ta abort.
Det er altså begges ansvar at man beskytter seg når man har sex.

Med vennlig hilsen SUSS.no, i samarbeid med ung.no.
SUSS kan også svare deg på spørsmål om ungdomshelse, sex og samliv på telefonnummer 800 33 866 hver eneste dag mellom 15 og 20, eller send ditt spørsmål i en SMS til 2026.
Kontakt med SUSS.no er, som med ung.no, anonym.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om overgrep?

Når regnes det som et seksuelt overgrep?