Hopp til hovedinnholdet

Skal ha sex. Er redd for og ikke være bra nok og at det skal gjøre vondt

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg skal ha sex med en som er 2 år større, og er redd for at det skal gjøre vondt. Han har hatt sex før, så jeg er også usikker på om jeg ikke er bra nok. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er nysgjerrig på egen seksualitet og ønsker å dele den med denne gutten. Men jeg forstår at du er redd om du har tanker om at det kommer til å gjøre vondt. 

Å gjennomføre et samleie første gang, er som med de fleste ting i livet. En er nybegynner og trenger å trene og finne ut av ting sammen. Det er veldig sjeldent at det er slik en ser på film.

Peniser og vaginaer er vanligvis tilpasset hverandre og er en kåt og opphisset nok, vil det gå bra. Men dette avhenger av om du som er 13 år er ferdig utviklet og det kan en kanskje sette et spørsmålstegn ved?

Men hva handler det om "å vær bra nok"? Alle er gode nok og ingen er verdensmestre når en skal gjøre noe for førte gang. Seksualitet sammen med en annen handler mer om å utforske hverandre og finne ut hva en liker og ikke liker. 

Men du forteller at du er 13 år og han er 2 år eldre enn deg. Det vil si at det egentlig er stor forskjell på dere, da det skjer mye med kroppen fra en er 13 til en blir 15 år.  

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk. Er du klar for å debutere? De fleste på din alder er ikke det.

Men husk at sex skal være frivillig og det er ikke greit å mase seg til sex. Les mer om dette i artiklene jeg legger ved.

Før du har sex med en annen, er det å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva dere vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at dere begge er klar på egne grenser, at dere er trygge som personer og at dere har god selvfølelse.

Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din og det samme gjelder for din partner.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse. Så tenk deg litt om. Kanskje du skal utsette din debut til får tenker om at både du og kroppen din er klar?

Jeg anbefaler deg å bruke masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse.

Det er viktig at en tar ansvar for egne handlinger og sørger for at en er beskyttet mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer når en velger å ha sex med en partner.

Jeg anbefaler dere derfor å ta en prat med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom. Her kan dere få god informasjon og hjelp til å skaffe dere prevensjon.

Og sjekk ut de artiklene jeg legger ved.Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex