Hopp til hovedinnholdet

Hva er å ha en tidlig seksuell debut?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hva er å ha en tidlig seksuelldebut? Betyr det at du er 13-14 år da eller at du er 16? Har selv hatt det og følte meg klar men hører folk sier de synes 16 er tidlig. I tillegg har jeg lest at folk som debuterer tidlig får dårligere utdannelse osv, er dette sant?

Besvart 13.08.2018 15:16
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Fra 1992 til 2002 gikk seksuell debutalder ned med ett år for jenter. I 1992 var gjennomsnittsalderen 17,7 år og i 2002 16,7 år. Dessverre er det foreløpig ikke gjort en ligende undersøkelse i etterkant som har hatt mange nok deltakere. 
Men Helsedirektoratet skriver at cirka 1 av 3 har hatt sitt første samleie når de er 15 år (Forebygging av uønsket svangerskap og abort 2010-2015– strategier for bedre seksuell helse). Det betyr at noen er under 15 år og mange er over 15 år. 
Hva som er tidlig seksuell debut, avhenger av hvem man spør. Det er sannsynligvis svært mange forskjellige meninger om hva som er tidlig. 
Det som er viktig er at man ikke gjør noe man ikke vil. Mange som debuterer seksuelt i 13 - 14 års alderen har det helt fint, både med tanke på at de har debutert seksuelt og også med tanke på livet generelt; venner, familie, utdannelse, fast jobb etc. Noen av de som debuterer seksuelt i 13 - 14 års alderen kan streve med mange ting, inkludert utdannelse. 
Jeg kan også informere om dette med kroppslig modning. På begynnelsen av 1900 - tallet fikk jenter menstruasjon når de var cirka 17 år. Nå får jenter menstruasjon i 12- 13 årsalderen. Noen er yngre og andre er eldre. Tidligere kroppslig modning, samt bedre tilgang på prevensjon, var på 1970 tallet med å bane vei for kvinners seksuelle frigjøring. 
Det blir spennende å se framover hva de nye tallene for seksuell debutalder vil fortelle oss. Slik jeg har forstått det, skal spørsmål om seksuell helse tas med i ungdata undersøkelsen. 
Ingen har noe med når tid du hadde din seksuelle debut, hvis du ikke selv vil fortelle det. Uansett skal du være stolt av deg selv. Hvis noen sier noe, skal du rette ryggen, se de inn i øynene og svare, hvis du gidder. Da kan du si at "Jo, du har hatt sex, og så?". Deres eventuelle forsøk på å påføre deg skam går ikke. Du står opp for deg selv og lar ikke andres hverken holdning eller mening definere deg. Du definerer deg selv!
Vær stolt av deg selv og den du er!
 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex