Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om jeg er klar for samleie

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Så jeg sliter litt. Jeg har vært sammen med en herlig fyr i snart 4 mnd. Vi har utforsket hverandre veldig, alt med runking, suging ect. Vi har et veldig trygt forholdt der vi er meget åpne med hverandre. Vel jeg er jomfru og han hadde seg med ei når han var dritings og husker ingen ting fra det. Senest i går var vi alene hjemme hos han. Han hadde drukke litt noe som han vet jeg ikke setter pris på, vel jeg vet han vil ha sex og han føler seg klar for det. Jeg vet ikke, jeg vet ikke om jeg har lyst, om jeg er for ung, OM JEG KOMMER TIL Å ANGRE. Jeg er fylt med sånne tanker i tilleg til, hva om jeg blir gravid? Hva om han dumper meg etter på? Dette er mitt første virkelige forhold og hans. Jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre. Har sagt til han at jeg ikke kommer til å pule han om han har alkohol i blodet eller om vi ikke er helt alene. Føler at det blir så dumt av meg å si nei når jeg startet å utforske han, men jeg vet jeg kan si nei. Hjelp meg, hilsen ei forvirra jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for et ærlig og viktig innlegg fra deg. 

Når du er i tvil bør du vente litt til. Du kan si at du vil vente til du er 16 år og over den seksuelle lavalder. Det er viktig at du beskytter deg mot å bli ufrivillig gravid. Så det er absolutt noe å tenke på. Du bør ordne deg med prevensjon før du prøver å ha samleie. Du er ung enda. Ikke tenkt at det er noe hast å prøve ut å ha voksen seksualitet/samleie.

Ikke la deg presse til å ha sex fordi du er redd for å miste han eller fordi du tenker at du bør eller må. DU må ingen ting. Kanskje han egentlig får mer respekt for deg hvis du klarer å sette grenser og tenke igjennom hva du vil.

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse. Sånn som dere har begynt nå er passe tempo. Fint at dere utforsker hverandre sine kropper og snakker om hva dere vil. Snakk også om hva slags prevensjon som kan fungere for dere før dere prøver å ha samleie. Les mer om temaet på sexogsamfunn.no, og i vedlagte artikler.

Lykke til videre med gode seksuelle opplevelser.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex