Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 14 år, og jeg og kjæresten min har lyst til å ha sex

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år, og jeg og kjæresten min har list til å ha sex, men han er 16. Er dette galt?

Besvart 02.10.2018 20:59
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for spørsmål.

Det fint at du spør oss i ung om dette, det betyr at du tenker over om det er riktig av deg å ha sex når du er 14 år og om det evt vil få noen konsekvenser for deg eller dere.

Her skal jeg forklare deg litt:

I Norge har vi en seksuelle lavalder som er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Er dette tilfelle hos dere?

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Det er uansett viktig å ta konsekvenser av egne handling, være klar på egne grenser og ikke la seg overtale eller bli presset til å ha sex.  Du må også være klar over at hvis du har sex kan du også bli gravid. Derfor bør du i så fall sørge for å bruke sikker prevensjon. Du kan få mer informasjon om prevensjon hos helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex