Hopp til hovedinnholdet

Er det lov at en voksen har sex med en som er under 16 år, om begge vil?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Er det lov at en voksen har sex med en som er under 16 år hvis begge har lyst? Hvis begge er enige og det er greit for begge?

Besvart 12.10.2018 10:39
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Nei, det er ikke lov at en voksen har sex med en som er under 16 år, selv om begge er enige.

Den seksuelle lavalder i Norge 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Den skal også beskytte barn og unge for å ha sex før de er modne for det. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes. 

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. En voksen og en under 16 år, er IKKE like alder og utvikling, derfor er det fortsatt ulovlig, selv om den under 16 år har lyst og samtykker til sex.

Det er også slik at foreldre til den under 16 år, kan anmelde forholdet til politiet og den voksne vil bli straffet, selv om den unge sier at dette var frivillig.

Ønsker du å vite mer om seksualitet og lavalder, anbefaler jeg deg å ta en prat med helsesøster på skolen.

Du kan også benytte sex og samfunns anonyme chattefunksjon. 

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex