Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så tørr i underlivet etter behandling for urinvegsinfeksjon.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Etter jeg hadde urinveisinfeksjon og gikk på medisin har jeg blitt utrolig tørr i underlivet. Jeg har aldri hatt noe problem med og bli våt, jeg pleide og bli for og veldig våt - under hele sexen. Nå gjør det vondt fordi det er tørt, til og med gildemidel hjelper ikke siden det blir tørt helt ved slutten

Besvart 12.10.2018 11:11
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er fortvilet om du er tørr og det gjør vondt når du har sex. Det er uansett viktig at dere sørger for at du er våt nok når du har samleie. Tørre slimhinner kan skades og det bør unngås.

Det er også slik at at mye av tenningen og lysten er knyttet opp mot forventninger og mental innstilling. Om du forventer at samleiet kan gjøre vondt, fordi du har opplevd det tidligere, vil det påvirke kroppen slik at du blir mer anspent. Er du mer anspent vil du også bli mindre våt. Derfor er det viktig at dere snakker sammen og tar hensyn til dine plager.

Noen ganger kan det hjelpe å ta litt pauser fra å ha vaginale samleier og heller nyte hverandre på andre måter. Oralsex og onanering av hverandre, kan være noe en kan utforske.

Men hva som er årsaken til dine plager, er det bare en lege som kan si noe om ved å undersøke deg.

Det kan hende at du har fått en soppinfeksjon etter bruk av antibiotika, da det er veldig vanlig. 

Sopp er tilstede i på huden i en naturlig balanse med gode hudbakterier hele tiden. Hvis det blir for mye av den kaller vi det en soppinfeksjon. Grunnen til at det utvikler seg til en infeksjon kan være at det blir er ubalanse i bakteriefloraen.

Dette kan komme av at man har brukt antibiotika, eller vasket seg med såpe i underlivet. Det kan også oppstå en infeksjon om underlivet utsettes for mye varme og fuktighet. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at man kan forklare hvorfor.

Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom.

Hvis du tror du har soppinfeksjon, kan du først kjøpe et reseptfritt soppmiddel på apoteket, f.eks. Canesten, Pevaryl eller Dactacort. Smør området morgen og kveld i en uke. Unngå, som sagt, å bruke såpe når du dusjer, det forverrer ubalansen i underlivet.

Det er ikke farlig å bruke soppmiddel, selv om du ikke er helt sikker på at det er en soppinfeksjon. Det er heller ikke farlig å gå med en ubehandlet soppinfeksjon, men det kan være veldig ubehagelig.

Hvis behandlingen ikke hjelper, anbefaler jeg deg å få en time hos fastlegen din eller lege ved helsestasjon for ungdom.

Sjekk også ut artikkelen jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

 



Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex