Hopp til hovedinnholdet

Jente på 14 år som lurer på kjæresten på 19 år kan bli anmelt hvis vi har sex og begge har lyst?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei, jeg er en jente på 14 år, som lurer på hvis jeg har sex med kjæresten min på 19 år kan det bli anmelt hvis vi begge har lyst ?
Plis svar fort <3
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Formålet med den seksuelle lavalderen er primært å beskytte de som er under 16 år mot seksuelle overgrep og utnyttelse fra voksne. Det fremgår av straffeloven § 196 at den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel i inntil 5 år.

Straffeloven § 196 åpnerimidlertid for at straff kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen er "jevnbyrdige i alder og utvikling". Bakgrunnen for dette er at det i disse tilfellene kan være urimelig å straffe.

Det foretas da en totalvurdering av partenes alder og fysiske og psykiske utvikling. Momenter i en slik vurdering kan blant annet være om personene er i et kjærlighetsforhold som har vart over lengre tid, om forholdet bærer preg av utnyttelse, om den yngste er blitt utsatt for press, nærhet i alder og den psykiske og fysiske utviklingen hos de to personene det dreier seg.

Det er vanskelig for meg å si noe om hvilke konsekvenser det vil ha for kjæresten din dersom han skulle bli anmeldt for å ha sex med deg. Siden det er så stor aldersforskjell på dere, vil jeg tro at han risikerer å bli straffet for dette. De momentene jeg har nevnt ovenfor vil nok tas i betraktning ved straffeutmålingen, men jeg tror ikke han vil bli straffefri i dette tilfellet. Det beste for dere begge vil nok være å vente en stund til.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om problemer hjemme?

Hva er den kriminelle lavalder i Norge?