Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min er gravid, hvem kan hun snakke med?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en venninne som er 14 år og hun har en kjæreste som er 20. De har hatt sex og liker hverandre godt. Men nå er venninnen min gravid og vet ikke hva hun skal gjøre. Hun lurer på om moren har noen rett på å vite hvem hun har hatt sex med. Og hva som kan være straffen til kjæresten hvis hun må fortelle hvem han er.

Besvart 25.10.2018 09:33
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Hvis din venninne har testet seg positiv og er gravid så er det veldig viktig at hun snakker med noen i første omgang. Selv om hun ikke har fortalt det til sin mor, så kan hun snakke med fagpersoner som har taushetsplikt i første omgang. Når det gjelder spørsmålet om han kan bli straffet så er loven slik:

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...
"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet noe som da gjelder din venninne og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke. Du skriver at han er 20 år, og da er man ikke nær i alder og det vil mest sannsynlig betraktes som et overgrep.

Foreldre kan anmelde dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig. Siden det er en så stor aldersforskjell så vil nok barnevernet også kobles inn. 

Som du ser så er det alvorlig at dette har skjedd. Velger hun å fortsette graviditeten så må jo hennes mor kontaktes siden jeg regner med at hun bor hos henne. Jenta kan ikke nekte gutten å ha samvær med barnet så hvem barnefaren er kommer nok fram uansett. Velger hun abort så er det legen som avgjør om mor kontaktes eller ikke. 

Uansett så tenker jeg at det er viktig at venninnen din kommer til en samtale med noen de kan snakke med. Amathea har mange års erfaring med å snakke med jenter og kvinner som har kommet i den situasjonen at de er uplanlagt gravid. Amathea har telefontid hver virkedag fra kl 08-20 og venninnen din kan være anonym når hun ringer og snakker. Det er viktig at hun får noen å snakke med om veien videre. 

Igjen så er der veldig fint at hun har en venninne som deg. Du kan godt være med henne til samtaler hvis hun vil komme personlig og ikke ta det over en telefon. Kanskje vil hun føle seg mer trygg sammen med deg. Du kan også si til kjæresten hennes at han kan også ringe hvis han føler seg usikker og vet ikke helt hva han skal gjøre. Amathea har mange samtaler med gutter i samme situasjon.  

Helsesøster på skolen er også en som er fin å snakke med. Snakk med din venninne og hør hva hun tenker om dette. Har hun nettopp fått vite at hun er gravid så er hun sikkert i sjokk, en fase som gjerne varer noen dager. 

Håper svaret var til hjelp for deg og din venninne og hennes kjæreste. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex